Ziua Portului Popular Muzeul Etnografic Chișinău

(FOTO) Ziua Portului Popular, sărbătorită la Chișinău

Ana Maria Madan

Meșteri populari și-au expus colecțiile personale a costumelor populare în cadrul Zilei Portului Popular organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

ss

„Sper foarte mult ca acestea să devină o adevărată tradiție, nu doar prin expoziții și prezentare de costume, dar să aibă și un element educațional, pentru ca tinerii noștri să învețe mai multe despre ce înseamnă portul popular, care este semnificația lui istorică, culturală și socială. Adică, să avem grijă ca aceste valori să fie transmise. Important este ca toți oamenii de cultură, toți cei care se ocupă de acest domeniu, să se simtă sprijiniți prin programe adecvate, pe care noi, în calitate de reprezentanți ai autorităților publice, să le putem susține, dar pe care să le construim împreună, astfel încât fiecare să înțeleagă ce înseamnă portul popular și care este valoarea acestuia”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, la eveniment.

dd

„Am reuşit în 2015 să aprobăm în calendarul naţional de sărbători şi această sărbătoare. Este minunat, pentru că dragostea şi interesul pentru costumul nostru popular a crescut şi acest proces încă continuă”, a afirmat vicepreşedintele Parlamentului, Monica Babuc.

dd

Sărbătoarea are drept scop valorificarea costumului autentic popular românesc şi ale etniilor conlocuitoare din Republica Moldova, cunoaşterea pieselor componente ale costumului şi ale simbolurilor acestuia, precum şi promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

dd

dddddddddddddddddddd