Recensământ 2014 Republica Moldova

Guvernul a dispus urgentarea prelucrării datelor Recensământului populaţiei şi al locuinţelor

Corina Bezer

„Este inadmisibil cât de mult s-a întârziat cu prelucrarea datelor. Întârzierile trebuie recuperate. Este obligația noastră să finalizăm cât mai repede toate activitățile care țin de acest recensământ. Nu e scuzabil ca, la aproape doi ani de la recensământ, să nu avem rezultatele finale”, a declarat Premierul, în debutul şedinţei Cabinetului de miniştri de astăzi.

Premierul a cerut să fie efectuată o evaluare clară şi obiectivă privind motivele tergivesării acestui proces, să fie expuse încălcările comise, astfel ca persoanele vinovate să fie trase la răspundere.

Menționăm că în ultima perioadă, societatea civilă a înaintat mai multe apeluri publice privind urgentarea prezentării rezultatelor Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova și asigurarea corectitudinii acestuia. 

Astfel, săptămâna viitoare va fi organizată o ședință comună a ONG-urilor şi instituţiilor responsabile de acest proces.

Între timp, Ministerul Finanţelor urmează să identifice resursele necesare pentru finalizarea Recensământului populației și al locuințelor, iar Biroul Național de Statistică să pregătească etapa finală de prelucrare a datelor, care trebuie să înceapă pe 11 aprilie curent.