De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 10 ore

Tigări copii

Guvernul a dispus verificarea vânzătorilor de țigări din preajma instituțiilor școlare

Corina Bezer

Vicepremierul a punctat faptul că problema respectivă necesită o atenţie sporită.

”Trebuie aplicate restricţiile pentru procurarea articolelor de tutugerie de către minori. Vom lua măsuri aspre în această direcţie, deoarece mai sunt cazuri când minorii nu sunt refuzaţi atunci când merg să procure un pachet de ţigări”, a spus Gheorghe Brega.

De asemenea, instituţiile nominalizate urmează să prezinte, până la finele lunii mai curent, un proiect de lege, care să conţină prevederi noi pentru comercianţii de ţigări, în scopul descurajării fumatului.

Membrii Consiliului Naţional Coordonator în Domeniul Controlului Tutunului (CNCDCT) au discutat despre aspectele ce vizează asigurarea aplicării legislaţiei cu privire la restricţionarea fumatului în locurile publice.

”Are loc o campanie dirijată de industria tutunului prin care se încearcă a submina prevederile legale privind restricțiile fumatului în spațiile publice închise și semi-închise. Noile prevederi legale în acest sens vor fi aplicate indiscutabil de la 31 mai 2016. Statul cheltuie de două ori mai mulți bani pe tratamentul maladiilor generate de viciul fumatului, decât se adună în cazna din vânzarea țigărilor și accizarea lor”, a concluzionat viceprim-ministrul Gheorghe Brega.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova, anual, se înregistrează un număr de circa 4600 de decese cauzate de consumul produselor de tutungerie, dintre care 95% fiind cancerul pulmonar.