Reciclare

În Bălți se reciclează activ! Proiectul „Câștigăm când Reciclăm” continuă în cadrul municipiului

Daria Capațîna

În cadrul proiectului „Câștigăm când Reciclăm”, au fost organizate training-uri de instruire ecologică. Training-urile s-au desfășurat cu suportul Copului Păcii din Moldova, începând cu 14 martie pînă pe data de 25 a aceleeași luni,  în incinta AO „Caroma Nord” din Bălți. Douăzeci și șase de elevi din șase instituții a orașului Bălți și  din două sate învecinate au învățat ce este reciclarea, cum are loc reciclarea hârtiei și a plasticului și ce este, de fapt, managementul deșeurilor.

„„

Elevii, care au participat la instruire, împreună cu voluntarii Green School, au continuat training-urile despre reciclare pentru colegii lor. Astfel aproximativ 500 de elevi au primit o lecție ecologică importantă. Seminarul a contribuit la formarea tinerilor cu privire la reciclare și importanța acesteia.  

În cadrul seminarelor, elevii au fost încurajați să participe la concurs care a început la 25 martie între cele 8 școli participante pentru a atesta, care școală poate colecta cel mai mult plastic, hârtie și carton.

„„

 

„„

Containerele pentru reciclare au fost instalate în fiecare școală participantă pentru a oferi studenților și comunității o oportunitate practică de a recicla. Astfel timp de două săptămâni am obținut următoarele rezultate:

 L.T. ”G. Coșbuc” -1,300 kg de hârtie

 L.T. ”D. Cantemir” – 310 de kg de hârtie

                                 -70 de kg de plastic

Gimnaziul Singureni -160 de kg de plastic

 L.T.R. ”I. Creangă” – 250 de kg de hârtie

                                   -60 de kg de hârtie.

În total au fost colectate 1.8 tone de hârtie și 290 de kg de plastic. Proiectul este abia lansat, dar deja  a realizat succese mari. Durata de desfășurare a acestuia este pînă pe data de 25 mai.

„„

 

„„

Fiecare școală participantă urmează să primească diplome și un premiu bănesc pentru materialul reciclat, care va fi folosit pentru a susține activitatea extracurriculară a elevilor.

Programul dat va fi primul pas în implicarea elevilor și a comunității în reutilizarea și reciclarea deșeurilor. Acest proiect este o fereastră către un mediu curat și un viitor mai sănătos.

„„

Acest proiect se desfășoară datorită a două întreprinderi din Bălți; „Sarob Productions” și „FinPlast-Prim”, care s-au asociat cu „Școala Verde” pentru a susține proiectul și un ONG din Chișinău, „EcoVisio”, care a facilitat formarea pentru 26 de studenți.

–-Vezi reportajul realizat de Liber TV la același subiect : (REPORTAJ) Proiect ecologic lansat la Bălți: „Noi Câștigăm Când Reciclăm”