Lac Albastru

În România se află singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea

Daria Capațîna

Primăvara, lacul are culoarea albastru deschis şi albastru închis, vara are culoarea verde închis şi uneori cu reflexe de smarald , în timp ce toamna devine verde închis şi uneori maro. Nu există încă o explicaţie ştiinţifică pentru aceste schimbări.

Unele surse scriu că este singurul lac din lume care își schimba culoarea, în funcție de lumină și de oamenii care înoată sau nu în apele sale.

„„

Zona a fost declarată arie protejată, prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, şi ocupă o suprafaţă de 0,50 hectare. Lacul Albastru înseamnă de fapt o întindere de apă de formă eliptică, cu o adâncime a apei de până la 4 metri, scrie romani-buni.info.

Pentru a ajunge în zona lacului, se pleacă din centrul oraşului Baia Sprie, prin faţa bisericii catolice, pe strada care duce în direcţia nordică până la liziera pădurii, iar apoi se urcă pe o potecă până la lac.Timpul de mers este de 35 – 45 min.

Datorita solubilizării compuşilor sulfuroşi, apa are culoarea verde, uneori cu reflexe de smarald, mai multe nuanţe de albastru sau turcoaz.

„„

Lacul măsoară aproximativ 50 de metri de pe un mal pe celălalt  şi s-a format prin prăbusirea unor vechi lucrări miniere de exploatare, de pe Filonul Domnisoara, în ani 1919 – 1920. De atunci apa a rămas plină de sulfuri care îi schimbă culoarea în nuanţe de la verde până la albastru. Mai exact, combinaţia chimică din lac a facut ca aici să fie prezent şi acidul sulfuric liber, în concentraţie de 7,8 miligrame la litru, iar ph-ul apei să ajungă la 4. Nu vă speriaţi, se poate înota în siguranţă în lac, conform ghiduri-turistice.info.