Sipoteni Călărași România Moldova

Încă o grădiniță renovată de România în Anul Centenar

Ana Maria Madan

Grădinița din satul Sipoteni a fost construită în anii 1980, dar a fost abandonată după destrămarea URSS.

„Era ca după bombardament, nici acoperiș nu era. Acum am intrat din curiozitate și am văzut cât e de bine. Aș vrea să mă fac și eu pentru o zi copil ca să vin la grădiniță. E o poveste aici”, a declarat un localnic. 

În cadrul renovării grădiniței din satul Sipoteni, raionul Călărași s-a reparat acoperișul, dar și s-au montat ferestre și uși noi. În interiorul instituției preșcolare au fost montate sisteme de încălzire, apă și canalizare. Grădinița a fost dotată și cu mobilier nou. Pentru renovarea acestei instituții preșcolare, Guvernul României a oferit 9,3 milioane de lei.

„Dacă nu reușim astăzi să integrăm R. Moldova în Uniunea Europeană, am încercat prin ceea ce am făcut aici să vă aducem o bucată, o părticică de UE la dvs acasă(…) Vă asigur în continuare de faptul că România este și va fi întotdeauna alături de dvs. Anul acesta e un an important, când aniversăm Centenarul Marii Uniri. Este un an în care avem cu toții obligația să ne gândim la istorie, să venerăm memoria înaintașilor noștri, dar ce este mai important e că avem cu toții obligația să ne gândim la viitor și să pregătim cum se cuvine viitorul nostru comun în Uniunea Europeană”, a subliniat Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova.

În prezent, grădinița din satul Sipoteni este frecventată de aproximativ 150 de copii. În total, cu suportul României până acum au fost renovate aproape 850 de grădinițe din Republica Moldova. Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din R. Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro.