Interviu exclusiv cu Paula-Alexandra Gâtu- campioană mondială la şah printre amatori. Șahul – pasiunea pentru logică
Practică șahul de la 5 ani și este discipola antrenorului Vasile Sanduleac. În palmaresul ei găsim 10 cupe, peste 30 de medalii și alte zeci de diplome. Printre calificările obținute se înscriu următoarele titluri : Campioană mondială la şah printre amatori ce a obținut medalia de aur în cadrul FIDE World Amateur Championships (Porto-Carras, Grecia, 13-22 aprilie 2015) în cadrul secțiunii feminină a campionatului, reușind să acumuleze 8 puncte din 9 runde; Multiplă campioană a Republicii Moldova la șah la diferite categorii de vîrstă; candidat în maestru (CFM); Maestru FIDE (WFM).
La o vîrstă atît de fragedă Paula-Alexandra a reușit să devină cel mai tînăr instructor FIDE în lume, cea mai tînără persoană dintre cei 10 moldoveni nominalizați la Premiul Oamenii Timpului 2015 ediția II la categoria ”Tinere valori”, singura reprezentantă a Republicii Moldova la Campionatul Mondial de Șah pentru Amatori din 2015. La moment Paula-Alexandra este participantă la Campionatul Republicii Moldova La Şah Clasic 2016.
La ce visa în copilărie și ce planuri are pentru viitor vă propunem să aflați din interviul de mai jos:
– Șahul este pentru tine o pasiune sau un pas spre cariera din viitor?
– Îmi este dificil să răspund, sînt pasionată de șah de mică și îl practic de la vîrsta de 5 ani. Mi-a adus multe reușite și cred că toate reprezintă succese în plan profesional. În cele din urmă cred că ambele variante. Este o artă să știi și să poți să faci din pasiune o profesie, voi depune efort continuu ca să profesez în domeniul de care sînt pasionată.
– Cine te-a motivat sau susținut să practici șahul?
– Dragostea pentru șah i-o datorez tatălui meu. El este persoana care m-a susținut și m-a încurajat să practic șahul. A cultivat această dragoste pentru șah în sufletul meu încă de mică. Cu tata am jucat prima dată șah, dar și de cele mai multe ori, anume el m-a învățat regulile strategice și de fiecare dată cînd jucăm se simte mîndru cînd eu cîștig partida.
– La ce visai în copilărie?
– Am trecut rapid de la jocurile copilăriei la jocul de șah. Visam și acum încă mai visez să joc șah cu Judit Polgar- șahistă evreică maghiară, prima femeie din lume care jucat direct într-un turneu în campionatul mondial de șah masculin și Magnus Carlsen, nume notorii în lumea șahului.
– Ce te face să revii de fiecare dată la aceeași tablă de șah cu 64 de pătrățele și 16 piese?
– Deși pare doar un joc cu niște piese pe o tablă, șahul presupune muncă asiduă, foarte multă muncă zilnică și exersare. Revin de fiecare dată la tabla de șah cu multă nerăbdare pentru că șahul reprezintă ceea ce mă atrage cu forță crescîndă mereu, dar totuși cred eu centrală este ideea că nu degeaba am muncit atîția ani și că am o dorință enormă de a mă vedea CINEVA în viață.
– Cine sunt susținătorii tăi cei mai aprigi în cadrul turneelor, deplasărilor și competițiilor?
– Desigur că în primul rînd mă susțin părinții mei, ei cred în mine și în forțele și cunoștințele mele. Părinții mei sînt ambii profesori și am crescut înconjurată de dragoste, într-un mediu care mi-a fortificat personalitatea, iar eu sînt persoana în care ei investesc pentru că suportă toate cheltuielele pentru turnee. Printre susținătorii se mai enumeră și prietenii mei, colegii de clasă și de liceu care mă încurajează cu mesaje călduroase.
– Cine este idolul tău al cărui exemplu ai dori să îl urmezi?
– Lumea șahului a cunoscut, de-a lungul anilor, nume mari și jucători talentați, dar totuși pentru mine un idol reprezintă șahistul norvegian Magnus Carlsen, jucător iscusit și un profesionist de excepție.
– Cum îți reușește să echilibrezi reușitele școlare cu cele din domeniul șahului?
– Șahul este un joc strategic care îmi dezvoltă memoria și logica, iar eu cred că pentru a reuși la liceu sau în general în viață, logica și memoria sînt esențiale. Uneori îmi este greu pentru că absentez de la ore cînd am turnee sau deplasări pentru concursuri, dar mă strădui să recuperez rapid subiectele, fapt care îmi reușește datorită profesorilor înțelegători și prietenilor din clasă.
– Cum vezi dezvoltarea șahului în Republica Moldova și viitorul acestuia?
– Raportîndu-mi opinia la situația economică și politică din țară văd o dezvoltare pe alocuri dificilă dar vertiginoasă. Cred că șahul în Moldova are un viitor frumos, pentru că la moment sunt antrenori foarte buni și copii cu un mare potențial.
– Ce planuri ai pentru anul 2016?
– La capitolul planuri îmi place să fiu mai modestă în ceea ce privește declarațiile. Planuri îmi fac zilnic o mulțime, dar realizarea lor e mai complicată și presupune multă răbdare și muncă.
Paula-Alexandra Gâtu, ”Liber TV” îți dorește multe succese și realizări în tot ceea ce faci.