Mariana Plămădeală

(INTERVIU) Mariana Plămădeală: „În loc să ne certam din cauza la ceea ce ne separă, să ne concentrăm toate eforturile asupra la ceea ce ne unește”

Corina Bezer

Mariana Plămădeală– Care este povestea ta de viață? Ce ar trebui să cunoască lumea despre Mariana Plămădeală?

Sunt Mariana Plămădeală, de origine din orașul Ialoveni. Sunt plecată de 13 ani din Moldova și actualmente mă aflu în Marea Britanie în zona West Midlands, unde activez ca Inginer pe sisteme de calitate.

Mariana Plămădeală

– De ce ai hotărât să vă implicați în campania de colectare a fondurilor pentru salvarea școlii românești din satul Aluatu, raionul Taraclia?

Am decis să ma implic pentru că:

  •  Suntem români și avem obligația de a păstra ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri și dacă am uita de identitatea noastră națională, atunci cine mai suntem?
  • Sunt foarte indignată de guvernarea noastră care minte cu nesimțire la acest subiect, de aceea e necesar ca poporul să se sesizeze, sa ceară de la aleșii poporului rapoarte de lucru și transparență. Poporul nostru încă nu este educat să ceară de la cei cărora le plătesc salarii înzecite față de a lor.

Mariana Plămădeală

– Cât este de important de implicat în astfel de proiecte în contextul Anului Centenar?

Este obligatoriu pentru cineva care se consideră român sa investească resurse (timp, bani) în An Centenar. Numai așa mișcăm o națiune. Numai așa vom renaște demnitatea națională. Nu trebuie sa așteptăm doar pe cei de la guvernare sa facă ceva. Schimbarea începe de la noi. Englezii, de exemplu sunt foarte faini la acest capitol. Dacă au o idee, merg și o implementează, scriu petiții, donează, caută sponsori etc.

Mariana Plămădeală

– Cum vezi realizarea Unirii Republicii Moldova cu România?

O sa preiau cuvintele Părintelui Necula la conferința de la Liverpool, UK din 7 Iulie 2018: „Unirea deja s-a făcut: prin muzică, cultură, e nevoie de niște lideri puternici la nivel politic să facă actul. Iar Unirea este un act, Unitatea este un proces, așa că trebuie să lucrăm foarte mult la unitatea poporului român”. 

Mariana Plămădeală

– Ce mesaj ai pentru românii de pretutindeni în acest An Centenar?

Să fim mai înțelegători, mai deschiși la minte și la suflet și să ne acceptam unii pe alții. Ah, și in loc să ne certam din cauza la ceea ce ne separă, să ne concentrăm toate eforturile asupra la ceea ce ne unește.

Mariana Plămădeală

Cei care doresc să contribuie la salvarea singurei școli românești din raionul Taraclia – gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, o pot face accesând acest link. 

 Află aici mai multe detalii despre această școală!