...

Într-un raion din Republica Moldova a avut loc cutremur

Elena Mudrâi

Seismul nu a fost resimţit de localnici, însă a fost înregistrat în lista cutremurelor întocmită de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Bucureşti.

„Cutremurele locale nu reprezintă un fenomen neobişnuit pentru cercetători, întrucât periodic în Republica Moldova sunt înregistrate astfel de seisme” , a declarat Ion Ilieș, directorul Centrului de seismologie al Academiei de Ştiințe din Moldova.

Cele mai active zone seismice ale republicii sunt raioanele din nordul şi sudul Moldovei. Astfel, în lunile septembrie şi noiembrie 2014, în raioanele Râşcani şi Edineţ au fost înregistrate trei cutremure, dintre care două au avut magnitudinea de 2,4 şi unul de 2,3 pe scara Richter.

 Totodată, Ion Ilieş a precizat că cel mai mare cutremur produs în Republica Moldova a avut loc în 1988, în preajma satului Zăicani, raionul Râşcani. Atunci seismul a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 17 kilometri. A fost un cutremur resimţit de populaţie cu o intensitate maximă de patru grade pe scara de douăsprezece grade MSK.