...

Irina Vlah nu acceptă decizia de limitare a emisiunilor ruseşti în Republica Moldova

Elena Mudrâi

 Într-un mesaj publicat de serviciul de presă al Irinei Vlah, başcanul și-a exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu adoptarea în Parlament în prima lectură a unei serii de modificări în legislația audiovizualului. Astfel, serviciul de presă al guvernatorului regiunii afirmă că posturile tv rusești vor continua să fie retransmise pe teritoriul autonomiei, în pofida faptului că Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru modificarea Codului audiovizualului din care reiese interdicția respectivă.

„Este regretabil faptul că, în loc să rezolve problemele concetățenilor noștri, autorii proiectului de lege și majoritatea parlamentară care îi susține, iarăși sunt preocupați de căuarea „coloanei a cincea” în interiorul țării și lupta cu mitiologica „amenințare externă” . În caz că majoritatea parlamentară va aproba amendamentele represive la Codul audiovizualului, pe teritoriul autonomiei va fi păstrată transmisiunea canalelor rusești în măsură completă”, se spune în comunicatul administrației de la Comrat..

Bașcanul Găgăuziei consideră că, aceste amendamente sunt îndreptate spre eliminarea emisiunilor rusești din câmpul audiovizualului al Republicii Moldova și totodată a limbii ruse din sfera publică a țării. Irina Vlah atenționează că acestea contravin intereselor și necesităților locuitorilor din Găgăuzia, și că va oferi Legislativului de la Chişinău un răspuns pe măsură din partea administrației autonomiei.

 Reamintim că, pe 7 iulie, Parlamentul a aprobat în prima lectură trei proiecte de amendamente la Codul audiovizualului. Unul dintre proiecte permite difuzarea programelor informative şi emisiunilor politico-analitice produse în statele membre ale UE, SUA, precum şi din statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Rusia nu se regăsește printre aceste țări.