Evenimentul, care va avea loc în perioada 12-15 octombrie la Cinema Odeon, continuă și în acest an tradiția de a oferi publicului din Republica Moldova posibilitatea de a vedea cele mai noi și mai de succes filme româneşti, prezentate la mari festivaluri.
„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a primit în 2016 premiul de regie la Festival de la Cannes, va putea fi văzut în premieră în Republica Moldova la Zilele Filmului Românesc la Chișinău. Povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru fata sa în contextul societății românești de astăzi, „Bacalaureat” îi oferă actorului Adrian Titieni șansa celui mai complex rol al bogatei sale cariere.
Câștigător la începutul lui 2017 al unui Urs de Argint la Berlin pentru contribuție artistică deosebită pentru montajul realizat de Dana Bunescu, „Ana, mon amour” este cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, autorul celebrului „Poziția copilului”, laureat cu Ursul de Aur în 2013.
Proiectat în cadrul galei de închidere a ZFR, „Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu.
Ales recent să reprezinte România în cursa pentru Premiile Oscar 2018, „Fixeur”, cel mai nou film al prolificului regizor Adrian Sitaru, este inspirat din fapte reale și are în centru un jurnalist român aspirant, care merge într-un oraș din Ardeal împreună cu o echipă de televiziune franceză care vrea să relateze despre cazul unei tinere prostituate repatriate din Franța. „Fixeur” a avut premiera mondială la ediția de anul trecut a prestigiosului Festival de Film de la Toronto.
Comedia muzicală „6,9 pe scara Richter” (2016) va deschide cea de-a treia ediţie a ZFR Chişinău, în prezența invitatului special, regizorul Nae Caranfil.
Lansat în cinematografele din România la începutul lui 2017, „6,9 pe scara Richter” este povestea unui tânăr actor de teatru, prins între un rol complicat într-un spectacol de musical, o soție geloasă și depresivă, obsesia unui mare cutremur și reapariția neașteptată a propriului tată, după decenii de absență.
Nae Caranfil își va prezenta de asemenea filmul de debut, „E pericoloso sporgersi” (1993), precum și cel mai cunoscut și mai de succes film al său, „Filantropica” (2002), și va participa la discuții cu publicul după fiecare proiecție, în cadrul unui Focus pe care i-l dedică Zilele Filmului Românesc la Chișinău.
Intrarea este liberă la toate proiecțiile din cadrul ZFR Chișinău.
Evenimentul este organizat de casa de producție ROVA FILM din România și Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA.