etica

Limbajul secret al tacâmurilor la restaurant. Mesajele ”trimise” în funcție de cum le aranjați în farfurie

Daria Capațîna

Așezarea potrivită a tacâmurilor, atunci când bem, când facem o pauză sau când am terminat de mâncat, este importantă pentru a-i transmite gazdei dacă poate lua sau nu farfuria. În plus, poți folosi cuțitul și furculița pentru a-ți exprima aprecierea sau critica la adresa felului de mâncare servit.

Șervetul trebuie așezat pe farfurie, astfel încât să nu alunece de pe aceasta. De asemenea, tacâmurile nu pot fi lăsate pe mâncare. Nu puneți tacâmurile nefolosite pe fața de masă și nici pe șervețel.

Așadar, ce informații pot fi transmise cu ajutorul tacâmurilor?

„O pauză în timpul mesei” – tacâmurile sunt amplasate în formă de cruce pe farfurie, cu lama cuțitului înspre interior, iar dinții furculiței orientați în sus sau în jos.

„Am terminat” – tacâmurile sunt așezate pe farfurie, unul lângă celălalt, cu mânerele orientate în jos. Sub nicio formă capetele tacâmurilor nu vor fi așezate pe marginea farfuriei sau pe masă.

„Totul a fost excelent” – tacâmurile sunt așezate în poziția „cinci – șase și jumătate”

„Mâncarea nu a avut un gust bun” – tacâmurile sunt așezate în poziția „și cinci minute – cinci și jumătate”

„Doresc următorul fel” – tacâmurile sunt așezate în poziția „opt și douăzeci”.

ziaruldeiasi.ro