MAIEI

MAEIE anunță lansarea Programului Bursele Europene pentru Jurnaliști, ediția 2016-2017

Daria Capațîna

     Bursele Europene pentru Jurnaliști este un program ce are drept scop încurajarea și facilitarea pregătirii profesionale a jurnaliștilor din România și Republica Moldova care doresc să obţină o expertiză profesională în problematica europeană. Participanţii sunt instruiţi în diverse tematici legate de UE, cum ar fi cadrul de reglementare, funcționarea instituțiilor, relaționarea între statele-membre, precum și maniera în care este abordată problematica europeană de către media occidentală.

 

Programul cuprinde patru etape de pregătire profesională:

  • un training specializat, susținut în Republica Moldova de către specialiști în relațiile UE-Moldova, reprezentanți ai autorităților publice implicate în procesul de euro-integrare;
  • un training specializat, susținut în România de către specialiști în afaceri europene;
  • o călătorie de studii de o săptămână, la Bruxelles, pe durata căreia jurnaliștii vor avea ocazia să se întâlnească și să discute cu oficiali ai UE şi să viziteze diverse instituţii UE;
  • un stagiu de pregătire profesională, timp de trei săptămâni, în cadrul unor prestigioase organizaţii de presă europene.

La încheierea fiecărei etape sunt selectați jurnaliștii care vor participa la etapa următoare.

 

Programul se adresează jurnaliștilor din presa scrisă, radio, TV și on-line, specializați în domeniile social, politic și economic, care trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

  • Experiență profesională de minimum doi ani
  • Vârsta de până la 35 de ani
  • Abilități de comunicare în limba engleză (cunoașterea limbii franceze reprezintă un avantaj)

 

Dosarul de înscriere va cuprinde:

  • Curriculum Vitae
  • Portofoliu (trei materiale de presă relevante pentru domeniile enunțate)
  • Două scrisori de recomandare, de preferință una de la superiorul direct sau managerul instituției la care lucrează.

 

      Data-limită de depunere a dosarelor de înscriere este 28 SEPTEMBRIE 2016 (inclusiv), toate înscrierile având mențiunea „Pentru Bursele Europene”. Dosarele vor fi trimise la adresa electronică burse.europene@gmail.com. Pentru detalii suplimentare contactați organizatorul local: Centrul Național de Comunicare, directoare – Sorina Ștefârță, tel.: 069189010.

     Programul Bursele Europene pentru Jurnaliști a fost lansat în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, ca o continuare a programului de stagii inițiat în anii 1990, cu sprijinul Guvernului SUA, de National Forum Foundation/Freedom House, ulterior, din 2000, cu finanțarea JTI. Încă de la începuturile sale, obiectivul programului a fost dezvoltarea cunoștințelor și abilităților tinerilor jurnaliști, prin expunere la realitățile democrațiilor dezvoltate, imersiune în medii culturale diverse și practica profesională specializată, mai întâi în SUA, apoi la Bruxelles.

     Asociația Obștească „Centrul Național de Comunicare” este un ONG specializat în consultanță și în instruirea jurnaliștilor. Începând cu anul 2015, CNC este responsabil de organizarea Programului „Burse Europene pentru Jurnaliști” în Republica Moldova.