Copiii din Republica Moldova cos ie in România

Mai mulți copii din Moldova învaţă în România tainele realizării iei

Corina Bezer

Tabăra de cusut a început pe 16 august și se va încheia în această duminică. Timp de aproape o săptămână copii învață cum să coase o cămașă românească autentică și ce simboluri să folosească pentru a o înfrumuseța, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Participanții sunt implicați și în alte activități, cum ar fi vizionarea proiecțiilor de filme, excursii și ateliere mobile. Activitățile sunt organizate de arhitectul român, Ioana Corduneanu, care împreună cu alte trei meșterițe îi instruiește pe copii.

„Scopul acestei tabere este să aducem împreună copii din Chișinău și din Sălaj, astfel încât ei să se cunoască, să-și dea seama care sunt asemănările și care-s deosebirile între graiurile lor, între bucatele tradiționale și altele. Îi învățăm acum să coase prima lor ie, așa cum înainte fetițele adolescente erau învățate să-și coase prima loc cămașă. Am considerat că este important ca acești copii să învețe care sunt valorile noastre adevărate și să le deosebească de chiciuri”, a spus Ioana Corduneanu.

„Ne ocupăm cu diferite lucruri interesante, vizităm locuri turistice, coasem ii. Ia este o cămașă tradițională din zona Olteniei și are o istorie foarte frumoasă”, a spus una dintre participantele la tabără.  

Tabăra, ce se desfășoară în perioada 16-21 august, este oferită gratuit copiilor și toți cei implicați fac voluntariat.

Inițiativa este parte a proiectului Colțul Românesc, al Fundației pentru Educație și Dezvoltare Locală Agapis Sălaj, realizat cu sprijinul Sănătate Dulce, Primăria Valcău de Jos, Mândra Chic, Semen Cusute, art salon molDeco din Chișinău și Muzeul de Pânze și Povești.