...

Meniul din unele școli și grădinițe din capitală va conține fast-food sănătos

Elena Mudrâi

Potrivit e-sanatate.md, instituțiile au fost selectate în baza unui formular de aplicare, după ce au confirmat intenția de a contribui financiar la implementarea proiectului cu surse din bugetul propriu. De asemenea, a fost nevoie de o declarație de participare, semnată de cel puțin 10% dintre părinți și nu în ultimul rând de specificarea modalității de distribuire a acestor fructe în instituție.

Potrivit sursei, grădinița nr. 91, Școala-grădiniță nr.152, Școala-grădiniță nr. 199, Liceul Teoretic „Universul” și Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, vor fi asigurate de cel puțin două ori pe săptămână cu fructe, în calitate de gustări.

Iulia Boțan, directorul adjunct al Școlii-grădinițe nr.199, a declarat că:

,,Trebuie să oferim mai multe pentru sănătatea și imunitatea copiilor. Părinții au fost de acord în proporție de 100% ca copiii lor să fie serviți suplimentar cu fructe. Pentru aceasta se vor aloca bani suplimentar din contul instituției şi părinții s-au bucurat foarte mult de această ofertă’’.

Și cei de la Școala-grădiniță nr.152 „Pas cu Pas” spun că sănătatea copiilor este foarte importantă, iar instituția încă de la începutul anului, de când a demarat proiectul, abia aștepta condițiile de selectare.

„Părinții au fost încurajați să completeze chestionarele pentru a vedea dacă sunt de acord cu aceste gustări suplimentare. Am realizat și câteva flashmob-uri prin clase și grupe pentru a arăta importanța consumului de fructe. Majoritatea părinților au fost de acord și s-au implicat. Cu mai multe vitamine micuții vor crește mai sănătoși și mai deștepți. Noi suntem o instituție care lucrăm la autofinanțare. Deocamdată, sumele de care dispunem nu sunt atât de mari, dar cred că ne vom descurca. Poate se vor implica și părinții într-o măsură mai mică, acei care doresc. Ar fi vorba de aproximativ 10 lei lunar”, a spus Valentina Lungu, directorul instituției.

Managerul proiectului, Dumitru Vasilescu, spune că dacă se vor colecta mai multe fonduri s-ar putea ca numărul instituțiilor unde se vor oferi aceste gustări proaspete să crească.

„Am avut 11 școli care și-au manifestat interesul. Însă am selectat, deocamdată, cinci școli, care au îndeplinit cel mai bine condițiile. Dacă vom mobiliza fonduri mai mari, poate vom mai selecta instituții. Pe lângă donațiile oferite de persoanele fizice și juridice, PNUD dublează fiecare leu donat”, a declarat Dumitru Vasilescu.

 Unul dintre scopurile acestui proiect pilot este dezvoltarea programului la nivel național pentru a spori consumul de fructe în rândul copiilor din Moldova.

„Avem programul pilot, care ne va ajuta să înțelegem cât de multă lume e interesată și înțelege această idee.  Pentru Proiectul Național vom implica și Guvernul și sectorul privat. Este foarte important să poziționăm acest produs pe piața liberă, ca consumatorii să aibă acces la el. Aceste fructe feliate, ambalate în vid, reprezintă o nișă de piață nouă din care și agenții economici pot avea beneficii. De asemenea, va trebui să promovăm în continuare consumul de fructe în rândul copiilor, deoarece din păcate pedagogii de la școală nu pot schimba radical creșterea consumului, așa cum o pot face părinții”, a adăugat managerul proiectului.

 Potrivit unor estimări, realizate de către coordonatorii proiectului, pentru ca un copil să beneficieze de două ori pe săptămână de aceste gustări, s-ar cheltui 14 dolari pe an, adică aproximativ 280 de lei. Campania „Coolege Vitamine” este în proces de colectare a fondurilor pentru a implica cât mai mulți copii în programul de promovare a deprinderilor alimentare sănătoase. Până acum, s-a colectat 71% din suma necesară pentru prima tranșă de 4 mii de dolari pentru platforma internațională indiegogo şi 17% pe pagina web a campaniei picivoinici.md, dar şi prin intermediul terminalelor de plată. Fondurile colectate vor fi dublate de PNUD Moldova și folosite pentru a asigura în jur de două mii de copii cu gustări de mere proaspete și feliate, pe parcursul întregului an școlar.

 Inițiativa dată face parte din proiectul „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local”, susținut financiar de Guvernul Norvegiei și PNUD Moldova, care își propune promovarea inovației în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, prin transferul și absorbția de cunoștințe, tehnologii și comunicare între întreprinderi.  Proiectul se desfășoară în perioada 2014-2017.