kk

Mii de belgieni la marşul „contra terorii” în memoria victimelor atentatelor

Corina Bezer

Marşul a debutat puţin după ora locală 14.00 (15.00 – ora Moldovei) de la Gara de Nord, de unde a plecat un prim grup de 3.200 de persoane, potrivit poliţiei belgiene, care s-a întâlnit cu un al doilea grup provenind din Molenbeek, de circa 1.000 de persoane.

Participanţii la marşul „contra terorii”, intitulat „Toţi Împreună”, au înaintat până la Piaţa Bursei, unde se află memorialul victimelor atentatelor teroriste de pe 22 martie, comise pe aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles.

În Piaţa Fontainas, vor lua cuvântul familii ale victimelor, membri ai securităţii şi angajaţi ai aeroportului Zaventem. Familiile victimelor vor fi primite de premierul belgian, Charles Michael şi viceminiştrii belgieni.

Oamenii demonstrează cu calm, nefiind sesizată până în prezent prezenţa vreunui grup perturbator. Potrivit poliţiei, circa 7.000 de persoane participă la demonstraţii, printre aceştia aflându-se şi diverşi oameni politici din Belgia.

Manifestanţii au depus flori la memorialul victimelor şi poartă pancarte cu mesaje precum „Daech, încetează. Belgia nu-ţi aparţine”, ulilizând un acronim pentru reţeaua teroristă Stat Islamic care a revendicat atentatele teroriste de pe 22 martie.

Marşul fusese programat iniţial pe 27 martie, în weekendul de după atentate, dar a fost anulat după ce autorităţile belgiene au solicitat amânarea manifestaţiei din motive de securitate.

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, şi de primarul Bruxellesului, Yavn Mayeur, au solicitat atunci amânarea marşului din motive de securitate, motivând că „poliţiştii noştri sunt mobilizaţi în cadrul anchetelor, care sunt prioritatea absolută, dar ne dorim ca manifestaţiile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”.

Deşi marşul „contra terorii” a fost anulat din motive de securitate, între 500 şi 1.000 de persoane au venit, cu toate acestea, la Piaţa Bursei. Circa 450 de manifestanţi violenţi, îmbrăcaţi în negru şi cu cagule, au venit atunci să protesteze în cadrul reuniunii, autonumindu-se „huligani”, cel mai probabil susţinători de extremă-dreapta, potrivit martorilor de la faţa locului.Poliţiştii au intervenit cu tunuri de apă asupra protestatarilor.

Treizeci şi două de persoane au murit şi circa 300 au fost rănite, după ce doi atacatori kamikaze s-au detonat pe aeroportul Zaventem din Bruxelles şi un altul la staţia de metrou Maelbeek marţi dimineaţă, pe 22 martie. Atentatele au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic, la scurt timp după atentate, printr-o postare online, iar după trei zile le-au revendicat prin două înregistrări video.

Sursa: Mediafax