Ingvar Kamprad - fondatorul Ikea

Miliardarul care-şi cumpără doar haine second-hand

Mihai Matcovschi

Cel mai bogat om de afaceri din Suedia, având o avere estimată recent de presa suedeză la 65 de miliarde de euro, Kamprad va împlini la 30 martie 90 de ani.

„Nu cred că am purtat vreodată haine care să nu fi fost cumpărate la mâna a doua. Vreau să dau un exemplu bun” a explicat Ingvar Kamprad.

 Kamprad şi-a creat reputaţia unui miliardar chibzuit cu banii. În ciuda averii sale uriase, este cunoscut ca o persoană cam zgârcită. Preferă să meargă cu metroul la lucru, iar maşina pe care o conduce este un Volvo vechi, potrivit relatărilor din presa suedeză. În 2012, a ajuns în atenţia presei dupa ce a declarat că o factură de 22 de euro pentru un tuns în Olanda i-a depașit bugetul prevăzut pentru acest lucru şi că preferă să se tundă în ţările în curs de dezvoltare precum Vietnamul.

Ingvar Kamprad, născut în 1926, a avut încă din copilărie spirit antreprenorial. Puştiul dislexic de 5 ani revindea, în aşezarea natală, chibriturile cumpărate angro din Stockholm.

 În 1943 a fondat IKEA, la vârsta de 17 ani începând să vândă diverse bunuri de consum  precum pixuri, portofele, rame de tablou, feţe de masă sau ceasuri. De abia  în 1947 a început să vândă piese de mobilier. În anii ’70 s-a mutat, pentru a evita taxele din Suedia, în Danemarca, iar apoi în localitatea elveţiană Epalinges, însă din 2014 s-a intors în Suedia. Începând cu 2010, Ingvar Kamprad s-a retras treptat de la carma companiei pentru a le face loc celor trei fii ai săi. Între timp, a devenit persoană legendară în lumea oamenilor de afaceri.