De Ultimă Oră

Veste bună! România și Bulgaria aderă complet la spațiul Schenghen de la 1 ianuarie 2025

Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu …

Actualizat acum 12 ore

Modernizări a distribuției energiei termice în mai multe blocuri din capitală

Modernizări a distribuției energiei termice în mai multe blocuri din capitală

Corina Bezer

Modernizările distribuţiei energiei termice vor permite locatarilor să dispună de propriul contor, să se conecteze sau să se deconecteze de la căldură individual, fără a depinde de vecini sau asociația de locatari, să își regleze singuri temperatura dorită în încăpere, în funcție de necesitate. De asemenea, aceștia vor beneficia non stop de apă caldă. Aceasta va duce la o economie la consum de circa 30 la sută.

„În cadrul proiectului de îmbunătăţire CET, care prevede instalarea punctelor termice individuale şi conectarea reţelelor termice aferente, merge vorba despre instalarea a 231 de puncte termice individuale în 2 zone a municipiului Chişinău, cele mai proaste zone din punct de vedere hidraulic în raza centralei termice vest şi centralei termice sud”, a declarat Veaceslav Eni, director general Termoelectrica. 

Astfel, consumatorii vor avea parte de toate beneficiile unui sistem autonom de încălzire, fără însă a se expune riscurilor de explozie sau de contaminare cu substanțe nocive.

„Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică reprezintă cea mai bună soluţie pentru termoficare. Mai mult ca atât, ea are o importanţă strategică pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. CET-urile în bază de regenerare sunt dublu eficiente – ele oferă două forme de energie pe baza aceluiaşi combustibil. Astfel, pe lângă faptul că dotăm consumatorul cu energie termică, avem ocazia ca aici la noi acasă să producem energia electrică”, a declarat Valeriu Triboi, viceministrul Economiei. 

Lucrările vor fi desfășurate în cadrul unui proiect finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și vor fi finisate până la începerea sezonului de încălzire 2017. Potrivit Termoelectrica, proiectul a fost deja implementat într-un bloc din strada Pandurilor din capitală, iar consumatorii au văzut şi primele rezultate, locatarii înregistrând economii de circa 30 la sută la facturi. Mai mult, trei apartamente, care anterior aveau centrale individuale pe gaz, au renunțat la încălzirea autonomă în favoarea celei centralizate.