Moldova a devenit parte a unui proiect european
Beneficiari ai proiectului sunt opt state: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Kîrghîstan, Tadjikistan şi Republica Moldova.
„Aviaţia civilă reprezintă cartea de vizită a unei ţări peste hotare. Iar în cadrul acestui proiect Moldova va beneficia de consultaţiile celor mai buni specialişti în domeniu din UE. Reformarea transportului aerian reprezintă o direcţie strategică pentru Guvernul Republicii Moldova. Prin dezvoltarea acestui sector ne aşteptăm nu doar la creşterea capacităţii de transport a pasagerilor şi mărfurilor, dar şi la dezvoltarea economiei naţionale, prin stimularea indirectă a unor domenii de activitate, cum ar fi domeniul serviciilor financiare, turismului şi comerţului”, a declarat premierul Pavel Filip la evenimentul de lansare a proiectului.
Şeful Cabinetului de miniştri a remarcat că, după semnarea cu Uniunea Europeană a Acordului privind spaţiul aerian comun, s-a reuşit sporirea numărului zborurilor directe operate din Moldova. Pe piaţă au venit mai mulţi operatori low-cost, s-au redus preţurile la biletele de avion. Industria aviaţiei civile este un domeniu relativ tânăr pentru Republica Moldova, dar şi cu cel mai înalt grad de integrare în organismele comunitare de specialitate.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc a spus că:
„Proiectul va fi un catalizator pentru implementarea în continuare a standardelor europene de siguranţă a zborurilor, precum şi pentru armonizarea cadrului legislativ naţional la cel european”.
Directorul executiv al Directoratului general pentru Mobilitate şi Transport al Comisiei Europene, Henric Hololei, a specificat că, proiectul urmăreşte consolidarea capacităţilor autorităţilor aeronautice din cele opt ţări, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea controlului asupra securităţii zborurilor, ceea ce va contribui în paralel la sporirea mobilităţii cetăţenilor.
Proiectul va fi implementat pe parcurs de trei ani şi are un buget de 5 milioane de euro.