Nicolae Bilețchi

Nicolae Bileţchi, 80 de ani de la naştere

Corina Bezer

Meritele lui Nicolae Bilețchi pe tărâmul criticii și istoriei literare sunt incontestabile. Pe parcursul anilor a publicat circa 200 de lucrări ştiinţifice, dintre care două monografii. Conducerea Academiei de Științe, în semn de înaltă considerație pentru experiența acumulată în dezvoltarea științei literare, i-a decernat medalia „Nicolae Milescu Spătaru”.

Toată viața am fost fidel științei, și în primul rând științei științelor care se numește limba română. În anii 90 am militat pentru unire şi pentru revenirea la grafie latină și voi lupta pentru aceste idealuri până la capătul vieții”, a declarat criticul şi istoricul literar, Nicolae Bileţchi.

Protagonistul cărţii a fost cuprins de emoţii şi copleşit de multe gânduri de recunoştinţă. În aceeaşi stare de gratitudine s-au aflat toţi cei prezenţi la eveniment care i-au închinat cele mai profunde gânduri și urări de bine. Pentru mine, Nicolae Bilețchi este un mare savant, un savant care pătrunde în subtextele textelor, adică este un foarte bun cititor, un cititor de vocație”, a declarat poetul Nicolae Dabija.

Tot astăzi, criticul literar și-a lansat noua carte intitulată „Pagini alese”. Ca toate operele sale, aceasta este apreciată pentru textul agreabil şi interesant, plină de mărturii şi evocări preţioase ale neamului românesc. Am căutat să restabilesc autoritatea multor scriitori torturțați și chinuiți de puterea sovietică de atunci și i-am adus în timpul nostru de astăzi”, a declarat Nicolae Bileţchi.

Un capitol aparte în exigența lui Nicolae Bilețchi sunt materialele consacrate lui Ion Druță, în care pune problema disinenței și a coborârii scriitorului din căruța națiunii”, a declarat Alexandru Burlacu, scriitor.

Tot meritul lui este de a educa o generație frumoasă, deșteaptă şi plină de spirit patriotic”, a declarat Elena Bileţchi, fiica criticului literar.

Nicolae Bilețchi s-a născut în Cernăuţi. A luptat întreaga sa viaţă pentru unirea cu România şi limba română. În anii 90 a fost printre primii oameni de cultură, care au afirmat necesitatea alfabetului latin şi care a declarat că limba de stat este limba română.

Autor: Angela Antonovici