Ion Ungureanu

O stradă din capitală ar putea fi denumită în memoria lui Ion Ungureanu

Corina Bezer

„Ion Ungureanu a păstrat vie a românismului, a unionismului în Moldova şi respectiv a valorilor naţionale româneşti, tot ce ţine de Eminescu, istorie, literatură, cultură. Voi propune colegilor din Consiliul Municipal pentru ca o stradă din municipiul Chişinău sau o instituţie să-i poarte numele, vedem care va fi opţiunea cea mai bună, dar cu siguranţă numele domniei sale trebuie să rămână pentru totdeauna în conştiinţa noastră naţională”, a declarat Dorin Chirtoacă. 

Corpul neînsufleţit al actorului Ion Ungureanu va fi adus în această noapte de la Bucureşti, iar funeraliile sunt preconizate pentru ziua de mâine. Astfel, mâine, în jurul orei 10, sicriul va fi adus la Biserica „ Sfânta Teodora de la Sihla” după care, în jurul orei 12.30, va fi adus la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, unde va avea loc un miting de comemorare. În acelaşi timp, mai multe persoane politice şi personalităţi culturale şi-au exprimat regretul faţă de trecerea în eternitate a lui Ion Ungureanu, afirmând că toată viaţa sa a luptat pentru unirea Republicii Moldova cu România.

„Rămân în memorie faptele omului de cultură şi de stat, dar şi vocea celuia care a fost actorul, declamatorul Ion Ungureanu, o voce catifelată, expresivă, inconfundabilă, ce ne îndeamnă să preţuim tot ce avem mai sfânt. Prin dispariţia sa, cultura naţională pierde un om de valoare excepţională, un înţelept al cuvântului şi o personalitate cu alese calităţi morale şi intelectuale, a cărui imagine luminoasă va rămâne în amintirea noastră”, au declarat membrii Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

„Am aflat cu tristețe și cu multă îndurerare vestea despre plecarea către cele veșnice a maestrului Ion Ungureanu și fără îndoială această tristețe este împărtășită de o mulțime de oameni. Memoria luminoasă a acestui om va fi păstrată veșnic în Republica Moldova și autoritățile bineînțeles că s-au mobilizat pentru a organiza funeraliile maestrului Ion Ungureanu”, a spus ministrul Culturii, Monica Babuc.

Ion Ungureanu s-a născut pe data de 2 august 1935 în România Mare, iar toată viaţa a luptat pentru reîntregirea neamului românesc. Maestrul a făcut parte din generația de aur a naționaliștilor din Basarabia alături de Dumitru Matcovschi, Ilie Ilașcu, Mircea Druc, Nicolae Costin, Gheorghe Ghimpu, Nicolae Dabija și alții. „Noi am dat un exemplu întregii suflări românești”, spunea Ion Ungureanu. Marele om de cultură, Ion Ungureanu, a fost unul din cei 278 de delegați ai primului Parlament al fostei R.S.S. Moldovenească, care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991. La Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, apoi la multe întruniri publice, Ion Ungureanu a vorbit deschis despre limba română şi despre unirea cu România. Ca ministru al Culturii, Ion Ungureanu a desființat în 1992 Teatrul Național „Puşkin” de la Chișinău și l-a înlocuit cu Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Mai mult, marele patriot a repus în centrul Chișinăului statuia lui Ștefan cel Mare și a propus la București sanctificarea lui Ștefan cel Mare.

Ion Ungureanu s-a stins din viață sâmbătă, pe patul unui spital din Bucureşti. Maestrul avea 81 de ani şi a fost răpus de o boală incurabilă.