Ca răspuns al acestei petiții, membrii Asociației ODIP au fost invitați la o întrevedere cu Ministrul Educației, Corina Fusu, pentru a discuta despre cazul din Otaci, precum și pentru a identifica soluțiile pentru această problemă. „Regretăm că s-a ajuns la situația în care elevii noștri să nu poată studia în limba de stat – limba română și sunt nevoiți să-și caute din toamnă o altă școală. Statul este obligat să asigure învățământul în limba maternă pentru toți elevii”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AO „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP).
La rândul său, Ministrul Educației, Corina Fusu, a declarat că „Decizia nu a fost luată corect din mai multe puncte de vedere – pentru că s-a invocat un factor care nu este adevărat – cel financiar și pentru că nu s-a centrat atenția pe copil. Cu părere de rău, la gimnaziul unde urmează să fie transferați acești 23 de elevi, condițiile de mediu sunt mai rele, baia fiind în afara instituției. Totuși, intenționăm să atragem fonduri petru acest gimnaziu, pentru a le oferi studii de calitate elevilor și pentru a le da posibilitatea să învețe în limba maternă – cea română. Le vom asigura copiilor și transportul, care este obligatoriu când se fac optimizări de acest gen. Elevii vor fi transportați cu unul din microbuzele donate de Guvernul României”.
Amintim că recent, Consiliul raional Ocniţa a decis optimizarea celor şapte clase cu predare în limba română din Otaci. Responsabilii susţin că numărul de elevi este mic, iar cheltuielile prea mari.