Pavel Filip la Glodeni

Pavel Filip a discutat cu autorităţile publice din raionul Glodeni despre oportunităţile de dezvoltare a regiunii

Daria Capațîna

Vizita a început cu o şedinţă la Consiliul raional. Pavel Filip a discutat cu reprezentanţii administraţiei publice locale despre problemele localităților din regiune, soluțiile acestora, precum și despre oportunităţile de dezvoltare ale raionului Glodeni.

„„

 

În cadrul discuţiei, Premierul a accentuat că dezvoltarea regională este una din priorităţile Guvernului, în acest sens fiind realizate o serie de  proiecte de atragere a investițiilor străine directe în economia națională în domeniul infrastructurii, energiei, industriei, aşa încât să fie asigurată stabilitatea şi reluarea cursul de dezvoltare în toate domeniile.

„Dacă în luna ianuarie a acestui an, veniturile în bugetul de stat erau cu 5% mai mici decât în ianuarie 2015, în februarie s-a înregistrat o creştere de 17% faţă de februarie 2015, iar în martie cu 23 la sută. Prin urmare, în Republica Moldova este potenţial nu doar pentru a face faţă cheltuielilor, dar şi pentru a relua unele investiţii. Fără suport din exterior am reuşit să indexăm pensiile cu 10% şi să înlăturăm o parte din datoriile la subvenţiile acordate. Noi dorim ca Republica Moldova să se dezvolte, să se modernizeze”, a declarat Pavel Filip.

 

„„

 

Şeful Executivului a mai menţionat că un obiectiv important este restabilirea încrederii şi suportului partenerilor de dezvoltare. În acest sens, Executivul a reuşit să înlăture o parte din restanțele existente în implementarea Acordului de Asociere şi să reia discuţiile cu FMI.

„Chiar astăzi vom expedia către FMI o scrisoare de invitaţie privind reluarea negocierilor şi, cel târziu în luna iunie, vom avea o misiune de negociere a FMI la Chişinău. Având lansate negocierile cu FMI, vom debloca tranşa creditului de la Bucureşti, dar şi finanţarea din partea UE”, a precizat Premierul.

Participanții la întrevedere au apreciat eforturile Guvernului privind redresarea situației social-economice, în special, în domeniul mediului de afaceri şi au înaintat un șir de propuneri, inclusiv privind alimentarea copiilor în școli și grădinițe, accesul tinerilor la credite preferențiale pentru procurarea locuinţelor, dar şi atragerea investiţiilor pentru dezvoltarea raionului. 

„„

 

După şedinţă, Șeful Executivului a mers la Gimnaziul și grădinița  din satul Limbenii Noi și la întreprinderea agricolă ”Agdav” din satul Petrunea.

Menționăm că întreprinderea agricolă are circa 650 ha de teren agricol și 3 ha de livadă de mere pe care le cultivă prin metode ecologice, renunțând în totalitate la produsele chimice. În 2007, întreprinderea a beneficiat de un suport financiar în dezvoltarea afacerii prin intermediul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă.

„„

 

În urma vizitei Gimnaziului și grădiniței din satul Limbenii Noi, raionul Glodeni, reparate după un incendiu recent, Pavel Filip a declarat că mobilizarea comunităţii din Limbenii Noi este cel mai bun exemplu de implicare a societăţii în depăşirea dificultăţilor

„Mă bucură când oamenii se adună și rezolvă împreună problemele existente, asta înseamnă că suntem o societate responsabilă. Modul în care s-au mobilizat părinții și profesorii pentru eliminarea consecinţelor incendiului este cel mai bun exemplu de implicare a societăţii în depăşirea tuturor dificultăţilor şi crizelor. Adeseori ne concentrăm pe probleme globale, însă uităm de latura umană”, a accentuat Premierul în cadrul discuţiei cu administrația, profesorii și părinții.

Totodată, Pavel Filip a reamintit că Executivul a aprobat alocarea a 28884 lei pentru lichidarea consecințelor incendiului produs în gimnaziu și în grădinița din sat.

Directorul Gimnaziului din Limbenii Noi, Vera Naforniţă, a menționat că din cauza incendiului, procesul de studii a fost întrerupt pentru patru zile. În acest timp, părinții, împreună cu profesorii și personalul tehnic al instituției, aproximativ 50-60 persoane, au lucrat la reparaţia sălilor de clasă.

„„

În acest context, Prim-ministrul Filip a atenţionat asupra necesităţii asigurării securității copiilor și instalării unui sistem de alarmă a incendiilor modern, pentru a preveni astfel de cazuri în viitor.

Reamintim că, la data de 6 aprilie, s-a produs un incendiu în clădirea Gimnaziului din satul Limbenii Noi, raionul Glodeni, care s-a extins și în unele săli ale grădiniței din apropiere. Datorită intervenţiei promte a autorităţilor, copiii au fost evacuați în siguranţă.

Actualmente, în gimnaziu își fac studiile circa 147 de copii, iar la grădinița din localitate 41 de copii.