Printre alte activități specifice, în cadrul evenimentului vor fi premiați cîștigătorii mai multor concursuri derulate în contextul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale:
Concursul Național pentru Tineri ” – Joc online în domeniul Proprietății Intelectuale”, organizat în perioada 03 martie – 20 aprilie 2016, câștigători Amarfii Sergiu și Gori Radu, Colegiul Politehnic din Chișinău , cărora li se acordă Diploma și premiul AGEPI în valoare de 6000 lei, precum și premiile oferite de parteneri (Ritlabs și Starnet)
Concursul Interviu interactiv ”Cu ce se asociază Proprietatea Intelectuală?”, organizat în perioada 14 martie – 20 aprilie 2016, câștigător Irodoi Camelia, cl. a VII-a, gimnaziul Cotova, căreia i se acordă Diploma și premiul AGEPI în valoare de 2.000 lei, precum și alte premii din partea partenerilor (Starnet, Ritlabs) iar alți doi participanți primesc premii de încurajare în valoare de 1.000 și respectiv 500 de lei
Concursul pentru crearea imaginii cu tema: ”Creativitatea digitală. Redefinirea culturii”, organizat în perioada 09 martie – 20 aprilie 2016, câștigător Popescu Alexandru, Liceul Teoretic „Ion Creanga”, căruia i se înmânează Diploma și premiul AGEPI în valoare de 2.000 lei, precum și alte premii din partea partenerilor Ritlabs și Starnet, în valoare de 3.000 lei iar alți doi participanți sunt încurajați cu premii în valoare de 2.000 de lei fiecare
Tinerii premiați au confirmat participarea, iar ceremonia de decernare va avea loc aproximativ la ora 14:30.
De asemenea, vor fi premiați câștigătorii Salonului Internațional de la Geneva, în cadrul căruia reprezentanții Republicii Moldova au obținut 2 medalii de aur, 4 de argint și 2 de bronz.
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale reprezintă un prilej de a promova rolul proprietății intelectuale în încurajarea inovației și creativității.
Pentru 2016, Organizația Mondială de Proprietate Intelectuală a lansat genericul „Creativitatea în mediul digital. Redefinirea culturii”, prin care s-a dorit să se ia în dezbatere subiecte ce ţin de activitatea sectoarelor culturale și creative în era digitală.
În comunicatul de presă lansat de OMPI cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, se subliniază că „Tehnologiile digitale ușor accesibile au eliminat complet barierele fizice, creând noi oportunităţi de cooperare pentru fiecare artist și autor în parte. Explozia de creativitate în mediul online a generat o abundenţă a conţinutului digital pentru consumatori. Misiunea sistemului de proprietate intelectuală, care este unul flexibil, este de a oferi artiștilor și industriilor creative și culturale din mediul digital posibilitatea de a beneficia de o remuneraţie adecvată, astfel încît aceștia să-și poată continua activitatea”.
Sub acest imperativ au fost organizate concursurile menționate, dar și o serie largă de alte activități, unele în parteneriat cu alte organizații și instituții, printre care Ziua ușilor deschise la AGEPI, Simpozionul științifico-practic anual ”LECTURI AGEPI”, Expoziția studenților UTM „Creativitatea deschide Universul”, Olimpiada republicană la Economie, Concursul economic studențesc “Azi student, mâine antreprenor”, Festivalul-concurs al tinerilor interpreți ”Și tu poți fi o stea”.
AGEPI este o instituție care pune accent pe stimularea creativității, spiritului inovativ al tinerilor și a curiozității în descoperirea soluțiilor inovative și va veni de fiecare dată în întîmpinarea tinerilor talentați, precizează reprezentanții instituției.