...

Raport SUA: Moldova întâmpină probleme la capitolul trafic de ființe umane

Elena Mudrâi

Tot mai dese sunt cazurile în care fetele cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani sunt exploatate în scopuri sexuale, în mare parte de către turiști din UE, Australia, Israel, Thailanda și SUA. Transnistria înregistrează un număr avansat de victime exploatate atât în scopuri sexuale cât și pentru muncă forțată.  În raport se mai menționează că complicitatea oficialilor rămâne o problemă în Moldova.

Guvernul Republicii Moldova nu îndeplinește cerințele minime de eliminare a traficului de ființe umane, însă depune efort, se precizează în raport. Corupția, în special din organele de drept și poliție, împiedică punerea sub acuzare a persoanelor, a oficialilor complici. Sistemul judecătoresc adesea impune sentințe necorespunzătoare cu gravitatea crimei, uneori limitându-se la amenzi, iar alteori anulează condamnările în instanțele superioare.

Departamentul de Stat al SUA recomandă autorităților moldovenești să adopte sentințe mai stringente, să investigheze și condamne traficanții, oficialii guvernamentali complici,mai dur, să implementeze reforme în sistemul judecătoresc, etc.