Curtea Constituțională critici ACUM PSRM PDM Republica Molodva

Reacția Curții Constituționale asupra criticilor din ultimele zile

Ana Maria Madan

„Curtea Constituțională a Republicii Moldova regretă atacurile vehemente la adresa sa și condamnă presiunile politice la care este supusă în ultimele zile. (…) Curtea Constituţională este singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituţiei.  Judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului. Interpretările lor au forţă constituţională. Orice influență sau ingerință din partea clasei politice din ţară sau din exterior este inadmisibilă și trebuie tratată ca un atac asupra Constituției”, se arată în comunicatul de presă.

Înalta Curte subliniază că după orice hotărâre pot exista nemulțumiri, însă odată adoptată o hotărâre sau o decizie, aceasta trebuie respectată și executată.

„Niciun scop politic nu poate justifica desconsiderarea și atacurile împotriva singurei autorități legitime de jurisdicție constituțională și ignorarea valorilor constituționale ale preeminenţei dreptului şi democraţiei. Cei care îndeamnă la dizolvarea Curţii sunt, de fapt, în Republica Moldova, inamici ai democraţiei. Toate actele Curții Constituționale adoptate s-au bazat pe prevederile Constituției și pe jurisprudența constituțională, fiind motivate cu respectarea standardelor de argumentare juridică. În scurt timp, motivările Curţii vor fi publicate, iar ulterior traduse și puse la dispoziţia publicului”, subliniază instituția.

Amintim că Curtea Consituțională a decis că din 7 iunie parlamentul ales la 24 februarie nu mai este funcțional.