Recensământ cu semne de întrebare

Recensământ cu semne de întrebare// Români – 7%, vorbitori de limba română – 23%

Corina Bezer

După aproape trei ani de la desfăşurarea recensământului şi cu mai multe scandaluri de încălcări majore, Biroul Naţional de Statistică a anunţat rezultatele. Astfel, 91 la sută din populația Republicii Moldova a fost recenzată în cadrul Recensământului general al populației efectuat în 2014. În Chișinău, doar 59 la sută din populație a fost recenzată. În acelaşi timp, 75 la sută din cetăţenii Republicii Moldova se consideră moldoveni şi chiar dacă jumătate de milion de oameni deţin cetăţenia română, potrivit BNS-ului, doar 7 la sută se declară români. Totodată, 6,6 la sută sunt ucraineni, 4,6 la sută – găgăuzi, 4 la sută – ruși, aproape 2 la sută – bulgari, 0,3 la sută – romi, iar restul se atribuie la alte etnii.

Limba moldovenească este vorbită de mai mult de jumătate din populație, iar limba română de aproape un sfert din locuitori. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2014 trăiau în Republica Moldova aproape 3 milioane de oameni, cu jumătate de milion mai puţin decât în 2004. Menționăm că Recensământul Populației și al Locuințelor a avut loc în perioada 12-25 mai 2014. Următorul Recensământ al populației și locuințelor va avea loc în anul 2024.

Numărul persoanelor care sunt sub vârsta aptă de muncă a scăzut în ultimii ani, iar numărul celor trecuți de 56 de ani s-a mărit. Aceste date ale Recensământului Populației și Locuințelor efectuat în 2014 denotă accentuarea procesului de îmbătrânire demografică a populației.

Astfel, în Republica Moldova, ponderea cetățenilor sub vârsta de 16 ani este de puțin peste 18 la sută, cu 2 puncte procentuale mai puțin față de anul 2004. În schimb, numărul persoanelor trecute de 56 de ani s-a majorat cu 3,7 puncte procentuale, în prezent fiind înregistrată o pondere de 18% de persoane trecute de vârsta aptă de muncă.