În acest sens, a fost lansată o campanie mediatică de promovare a reformelor în sistemul de sănătate. Obiectivul principal al reformelor este accesul echitabil al populației la serviciile medicale în sistemul public de sănătate, asigurarea tratamentelor necesare de calitate și la timp și îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor Republicii Moldova.
„Vreau să vă asigur că principalul obiectiv al acestor acţiuni este asigurarea accesului echitabil pentru toată populaţia Republicii Moldova la servicii medicale de calitate şi asigurarea tratamentelor necesare adecvate şi la timp pentru toată populaţia Republicii Moldova. Începând de astăzi, Ministerul Sănătăţii va avea încă o prioritate, cea de a comunica eficient despre toate măsurile întreprinde în sistemul de sănătate”, a declarat Ruxanda Glavan, ministrul Sănătăţii.
În acelaşi timp, Ruxanda Glavan a subliniat rolul medicului de familie, care este prima persoană care vine în ajutorul pacientului.
„Vizitele regulate la medicul de familie pot preveni apariţia unui afecţiuni sau depistarea acestora în faze incipiente atunci când sunt mult mai uşor de tratat şi mult mai uşor de suportat. Un lucru extrem de important este relaţia dintre medicul de familie şi pacient, care trebuie să fie una completă, bazată pe încredere de lungă-durată şi profundă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Totodată, asigurarea accesului la medicamente compensate și gratuite a fost declarată una dintre prioritățile politicilor de sănătate aplicate de Guvernul Republicii Moldova în scopul îmbunătățirii stării de sănătate a populației.
Numărul medicamentelor compensate de care beneficiază populația în sistemul public de sănătate s-a dublat în ultimii doi ani. De asemenea, bugetul destinat acestor medicamente a crescut semnificativ în ultimii ani, cu 50% în 2016 față de anul 2015.
De asemenea, spitalele vor beneficia de dotări cu echipamente moderne de diagnosticare și tratament și vor oferi servicii medicale în domeniile: medicină internă, chirurgie generală, pediatrie, ginecologie și obstetrică, ortopedie și traumatologie, urologie, otorinolaringologie și oftalmologie.