unire

(REPORTAJ) Bună ziua, vă invităm să semnați pentru Unire!

Daria Capațîna

În cortul instalat lângă Oficiul Poştal Central, am găsit trei tineri, iar aceștia și-au făcut timp să îmi răspundă la câteva întrebări:

Lucia Vieru, 20 de ani: „Instalăm corturile la ora 12 și colectăm semnături până la orele 18:30, iar când fluxul de oameni este mare, stăm până mai târziu. Îi întrebăm, le propunem oamenilor să semneze pentru unire. În medie, pe zi, reușim să adunăm cu mult peste 300 de semnături. Unele persoane se apropie binevoitoare, altele mai puțin, unii ne susțin prin intermediul cuvintelor frumoase, alții ne înjosesc. Am întâlnit  foarte multe persoane sceptice cu referire la ideea unirii, însă noi încercăm să aducem argumente și anumite informații cum ar fi că ”Suntem aceeași țară, suntem frați și avem aceeași limbă, același tricolor. Vom avea un viitor mai bun, ieșire directă la mare, munții noștri, marea noastră!”. Există persoane mai în vârstă, care cunosc mai multe, au trăit vremuri mai grele și au conștientizat că unirea cu România este unica soluție pentru Republica Moldova ce ne poate asigura un viitor mai bun, însă există și acea categorie de tineri care au înțeles din start acest lucru. ”

„„

 

Andrei Grigoraș, 17 ani : „Suntem comunicabili, încercăm cât mai frumos să vorbim cu oamenii și să le zâmbim. Personal am avut parte și de situații neplăcute. Am fost agresat de un domn, vorbitor de limbă rusă. Acesta s-au apropiat de mine, m-a apucat de gât și dorea să rupă semnăturile pe care le-am strâns. Cu părere de bine, nu a trebuit să chemăm poliția, s-a apropiat trecătorii și m-au ajutat. Toate datele colectate le introducem într-o bază de date, contactăm persoanele din listă pentru a vedea dacă nu sunt false semnăturile. În scurt timp, urmează să organizăm alte evenimente unioniste și vom lua legătura cu aceste persoane !”

„„

 Am discutat și cu oamenii care se apropiau să semneze pentru a releva cauzele, motivele ce i-au determinat să susțină ideea unionistă sau argumentele pe care aceștia le aduc.

Veronica, 23 de ani : „Semnez de fiecare dată când am ocazia. Am promovat activ ideile unioniste prin intermediul voluntariatului și cred că este calea cea mai bună pentru Moldova.”

Vasile Busuioc, 82 ani, „Am fost distrus de regimul stalinist, de asta semnez pentru Unire. Aveam 14 ani și am fost deportat în Siberia în ’49 și pus la muncă silnică, nu aveam nici ce să mănânc, acesta e argumentul meu în favoarea unirii. Am un stagiu de muncă de aproape 60 de ani, stagiu de muncă adus din Siberia și am o pensie de 1600 de lei. Lasă să știe domnul Băsescu, Iohannis (germanul în România, a specifiat acesta) că mai sunt oameni cu scaun la cap în țara asta, nu sunt toți ca alde Dodon, Voronin, Usatîi și așa mai departe. Sunt gata să mă pun la bătaie cu ei așa: mă pun în genunchi și dau cu cârja în ei până rup cârja în două. Ocupantul sovietic trebuie să plece de aici, iar noi să ne unim !”

„„

 

Ana, 29 de ani : „Din punct de vedere istoric, unirea mi se pare ceva logic întrucât am fost un singur popor și așa trebuie să fie și în prezent.”

Victor, 32 de ani : „Sunt două motive care m-au făcut să-mi pun semnătura pentru unire. Unul ar fi dintr-o disperare și dezamăgire în conducerea actuală. Nu văd cum aceasta ar găsi o ieșire din situația în care se află țara noastră și nici nu văd să o caute, dimpotrivă, ei o să caute să ne distrugă, să dispărem. Al doilea motiv este, după părerea mea, că Românii sunt frații noștri: avem aceeași limbă, aceleași tradiții și m-aș bucura mult să trăim în aceeași țară. În plus, ar apărea multe oportunități din perspectivă economică și policită ca să ieșim, din… să zicem: situația în care suntem, ca să nu mă exprim necenzurat.”
 

 

„„

 

Sergiu, 40 de ani : „În opinia mea, la momentul actual, pentru Republica Moldova, unica soluție de rezolvare a tuturor problemelor este unificarea cu România, pentru că singuri noi nu ne-am descurca, iar experiența României este vastă și avem ce învăța, de aceea trebuie să luăm tot ce e mai bun și să uităm de tot ce a fost mai rău” (text tradus din rusă).

Nina, 27 de ani : „Mergând acum prin ploaie prin Chișinău și văzând în ce mocirlă am nimerit, am constatat că scăpare nu este. De mult timp sunt pentru ideea unirii”

Cât timp m-am aflat lângă cortul instalat lângă Oficiul Poştal Central am asistat și la numeroase momente în care trecătorii îi jigneau pe tinerii voluntari, aruncând replici urâte, răzpunzându-le la ”Bună ziua, nu doriți să semnați pentru unire ?”  cu „Unire cu dracii, iată cu cine !” sau „Cu cine ? Cu țiganii ceia!” 

Am asistat și la o situație în care  Vasile Busuioc de 82 ani a încercat să intervină când un domn în etate îi spunea lui Andrei : ”Da tu prea multe vorbești, măi ! Prea multe știi ? Ce ai învățat tu, ia spune, ce știi ? Ai ceva studii, ai terminat vreo academie ? Eu am terminat două  ”tehniși”, eu am ceva în capul meu, dar tu nu ai nimic ! Tu ești încă un ”copchil”, măi ! Ce îmi vorbești tu mie, măi ?”

„„

Între extreme am identificat și o astfel de opinie :

Ion, 24 de ani : ”Noi stimăm românii, dar ei pe noi nu ne stimează ! Noi trebuie să fim independenți : nici cu România, nici cu Rusia ! Da, eu am cunoscuți ai ambelor naționalități cu care mă împac bine, dar noi nu vom fi respectați de către cei de peste Prut, ei vor bogățiile noastre, pământurile noastre. Noi nu vom avea aceleași privilegii ca și românii, vom fi de ”sortul 2”. În caz că ajungem să ne unim cu românii, cum vor fi impozitele pentru moldoveni, cum va fi situația pentru noi și pentru români ?”

„„Semnează pentru UnireSemnează pentru UnireSemnează pentru Unire