Inaugurare bust Ferdinand I la Nisporeni

(REPORTAJ) Bustul primului rege al României Mari, Ferdinand I, a fost dezvelit la Nisporeni

Corina Bezer

Festivitatea a început cu piese patriotice și cu intonarea imnului Republicii Moldova și al României. La eveniment au fost prezenți primarul orașului Nisporeni – Grigore Robu, Ministrul Apărării – Anatol Șalaru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Vasile Bâtca, directorul Institutului Cultural Român din Chișinău – Valeriu Matei, precum și Mircea Cosma și Ludmila Sfârloagă – reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova. La eveniment au mai participat și membrii Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP), care au venit cu drapele și au scandat lozinci unioniste.. 

Zeci de oameni au venit la eveniment pentru a asista la ceremonia de inaugurare a bustului. 

Oameni

Festivitatea a început cu un cuvânt de salut din partea primarului orașului Nisporeni și a miniștrilor Șalaru și Bâtcă.

Cu mari emoții, a urmat apoi dezvelirea bustului, în timp ce oamenii aplaudau. 

Inaugurare bust Ferdinand I la Nisporeni

Apoi, soborul de preoți din Nisporeni au sfințit monumentul, binecuvântând acest monument de importanță istorică pentru orașul Nisporeni. 

Vasile Bâtca, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor:

Atunci când am fost întrebat dacă sunt român sau moldovean, eu am răspuns simplu. Ce pot naște două persoane, dintre care tatăl meu este născut în 1936, mama este născută în 1937, iar eu sunt născut pe 1 decembrie? Eu fac parte din cei care se identifică români și mă bucur că mă aflu astăzi aici la acest eveniment.

Inaugurare bust Ferdinand I la Nisporeni

Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”:

Regele Ferdinand este cel care a venit în momentul cel mai potrivit pentru destinul statului român și pentru viitorul neamului românesc. El și-a asumat destinul țării în fruntea căruia a venit și a știut să facă alegerea justă pornind de la interesul național.  

A luat cuvânt apoi Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova:

Problema ideologică pe care trebuie s-o lămurim în fața Măriei Sale, Ferdinand, este că de atunci,  din 1918, ne numim români și mai apoi români-olteni, români-bănățeni, români-moldoveni, basarabeni. Aceste lucruri trebuie să le spunem răspicat, clar și pe înțelesul tuturor, ca să nu mai avem de-a face cu falsificarea istoriei noasre și să nu mai tolerăm pe pământurile vechii Dacii, în loc de busturile conducătorilor noștri, tancuri, tunuri și alte monstruozități. 

Inaugurare bust Ferdinand I la Nisporeni

 

Inaugurare bust Ferdinand I la Nisporeni

Anatol Șalaru, Ministrul Apărării:

Astăzi, Moldova are nevoie acută de oameni de stat. Regele Ferdinand nu a fost un simplu politician sau un simplu rege, dar a fost un rege care a construit un stat. El și-a dedicat viața unui popor, care cândva i-a fost străin. Noi, cei din Republica Moldova, ne vom salva doar dacă vom fi uniți, noi astăzi ne vom salva doar dacă vom avea politicieni, oameni de stat capabili să se sacrifice pentru cetățeni, pentru românii din Basarabia. Dacă vreți să avem o țară puternică, care să ne orienteze spre România, spre NATO, trebuie să avem oameni puternici în fruntea țării, trebuie să scăpăm de trădători și profitori.

Inaugurare bust Ferdinand I la Nisporeni

 

Inaugurare bust Ferdinand I la NisporeniInaugurare bust Ferdinand I la NisporeniInaugurare bust Ferdinand I la NisporeniInaugurare bust Ferdinand I la NisporeniInaugurare bust Ferdinand I la NisporeniInaugurare bust Ferdinand I la NisporeniInaugurare bust Ferdinand I la Nisporeni

Regele Ferdinand I este unul dintre cele mai importante capete încoronate care au stat pe tronul regatului României. Personalitatea sa este strâns legată de momentul Marii Uniri, precum și de definitivarea acelei Românii Mari la care visăm cu toții și de care ne aducem aminte cu emoție. Om de o vastă cultură, poliglot și botanist pasionat, Regele Ferdinand a fost sincer dedicat românilor, sub cârmuirea sa înregistrându-se cea mai înfloritoare perioadă a statului românesc modern.