(REPORTAJ) Festivalul Municipal de Teatru „OSTENDE”// Vezi aici cum a decurs primul atelier din cadrul acestuia
Pe parcursul celor 6 zile de desfășurare a Festivalului, două zile vor fi dedicate atelierelor de lucru cu patru actori profesioniști, se va organiza plecarea la teatrul Satiricus pentru vizionarea spectacolelor, iar celelalte 2 zile vor fi dedicate prezentărilor pieselor pregătite. Festivalul Municipal de Teatru ”OSTENDE” se va încheia cu festivitatea de premiere.
Festivalul va avea două locații: atelierele de lucru vor avea loc la Casa de Cultură USM, iar piesele de teatru vor fi jucate la Casa Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM). Intrare este gratuită!
Reamintim că astăzi a avut loc primul atelier cu doi actori profesioniști:
- Vitalie Jacota – actor Teatru de Revistă ,,GINTA LATINĂ”
- Roman Liuba – absolventă Facultatea de Arte Dramatice, actriță la Teatrul ,,Eugen Ionesco”.
Distinsul actor, Vladimir Cobasnean, a fost și dumnealui prezent la ateliere și le-a mărturisit tineril: „Actorii sunt aleșii, sunt cei înzestrați cu anumite calități de la Dumnezeu pe care trebuie să le dezvolte. Instrumentul actorului este el însuși, pentru că spectatorul îl privește în întregime și simte ceea ce acesta trăiește la moment. La un bun actor și degetele trebuie să fie expresive. Arta actorului, arta vorbirii și arta mișcării scenice coexistă. Mișcarea se contopește cu interiorul și influențează asupra interiorului psihic. Vocea se supune plasticii, mișcării scenice, acestea fiind legate una de cealaltă. Actorul trebuie să se transforme în personajul dat de dramaturg. Încercați să descoperiți actorul din fiecare dintre voi și să molipsiți publicul.”
Actorii, care le-au fost tinerilor mentori și le-au servit drept exemplu, sursă inspirațională și motivațională, au ținut să fundamenteze în conștiința acestora principii esențiale artei actoricești precum : lucrul în echipă și armonia relațiilor în cadrul acesteia, seriozitatea, concentrarea, punctualitatea, răbdarea, dedicarea, faptul că totul se pune la punct și se repetă de multe ori. Actorii le-au propus tinerilor un șir de exerciții menite să le dezvolte dicția, memoria, atenția, concentrarea, rapiditatea, corectitudinea mișcărilor scenice, ingeniozitatea. Ca să aflu mai multe detalii am intervievat atât actorii, cât și participanții.
Întrebat despre cum s-au manifestat participanții în cadrul atelierului, Vitalie Jacota – actor Teatru de Revistă ,,GINTA LATINĂ”, ne-a declarat : „De la început, normal că încă este frica aceasta în care este ceva logic, dar au înțeles că ceea ce vreau să deschid în ei este momentul de simplitate și sinceritate și pe parcurs, în afară de emoții și reacții foarte clare, au mai apărut și zâmbete, și aceasta este foarte important, căci cred că au făcut-o din plăcere.”
Roman Liuba – absolventă Facultatea de Arte Dramatice, actriță la Teatrul ,,Eugen Ionesco” a adăugat : „Pentru început au fost un pic încordați, după care au început să manifeste interes și dorință de a participa, de a se preocupa de tot ceea ce înseamnă artă. Din start am vrut să îi fac să atragă atenție asupra plasticii corpului, memoriei, dicției, logicii, asupra a tot ce are legătura cu arta, să le ofer lecții de care am avut parte și eu.”
Entuziasmați pînă peste măsură și dornici de noi cunoștințe, tinerii ne-au povestit despre ce au aflat nou și ce impresii au.
Chistol Marina, 20 de ani, participantă la atelier, susține că: „A fost foarte interesant și util. Am învățat, prin intermediul exercițiilor de concentrare, cum să ne îndreptăm atenția spre un anumit scop. La fel, am avut posibilitatea să însușim și să participăm la unele exerciții de mișcare.”
Marin Lupanciuc, 18 ani, membru al trupei ”Ghioceii”, elev al Liceului Teoretic cu profil real ”Mihai Marinciuc” din raionul Hîncești, satul Mingir, ne-a spus: „Am făcut exerciții pentru îmbunătățirea memoriei, dezvoltarea atenției și îmbunătățirea mișcării scenice. Nu pot să spun că deodată mi s-au mărit posibilitățile, dar m-am inițiat în ceea ce privește anumite modalități de a învăța mai ușor și calitativ.”
Florentina Oprea, membră a trupei „Art Bulevard” a ținut să menționeze : „În urma atelierului de astăzi, am rămas profund impresionată de măiestria actorilor care au făcut lecții cu noi, care și-au împărtășit din experiența lor, ne-au atras atenția asupra unor greșeli pe care am putea să le facem și asupra faptului că este important să trăim ceea ce vrem să aratăm în scenă și ceea ce vrem ca să înțeleagă spectatorul.”
Potîng Loredana, membră a Trupei Liceului Teoretic Mihai Eminescu, ne-a zis: „Mi-a plăcut foarte mult experiența de astăz,i pentru că am avut posibilitatea să întâlnim un actor bun, actor care să ne învețe mai multe tehnici, jocuri pentru îmbunătățirea memoriei, lucru necesar în actori. Cred că profesia de actor este una foarte grea, însă dumnealui ne-a explicat că totul se obține prin muncă și doar dacă facem totul din suflet. Astfel, am decis să participăm împreună cu trupa din liceu, la acest festival, pentru că ne place actoria. M-am gândit să îmi fac studiile în domeniul actoriei, dar, pe de o parte, nu aș dori acest lucru, pentru că știu că actoria presupune sacrificii, ceea ce eu cred că nu voi putea oferi profesiei date.”
Liber TV le dorește tinerilor participanți succese în continuare!