REPORTAJ// Olga Murașev- Face Painter și Body Artist, despre inspirație, pasiune și creativitate
Este tânără, plină de energie și creativitatea-i cuvântul ce o definește. Îi place să picteze, dar nu pe pânze, așa cum ne-am fi așteptat să auzim, ci pe pielea unor modele. Pentru ea corpul înlocuiește pânza, iar zâmbetele-i sunt răsplata cea mai de preț.
”Am aflat despre face painting întâmplător. În jur cu 5 ani în urmă, mama mea a găsit pe un site că există așa ceva. În acel moment, în Moldova face painting-ul nu se practica și am fost eu prima care mi-am zis să încerc: am comandat primul set de materiale, am început să practic. Am răsfoit tot internetul să văd ce este în general în lume la tema dată și am găsit câteva resurse unde erau lecții specializate pentru face painting. De la aceste cursuri am dat start, mi-am pus baza tehnicii, am pus în practică tot ce am învățat.”
Perfecționistă de fire, Olga tinde să-și desăvârșeașcă tehnica. A ținut training-uri în multe țări ale lumii și nu se oprește aici.
”Pe Facebook am împărtășit aceea ce pictam și astfel mi-am făcut foarte mulți prieteni de peste hotare care sunt și ei colegi de meserie. Vedeam ce fac ei, mă inspiram, de fiecare dată mă uitam : ”Uite, acesta a făcut în așa fel, celălalt a făcut de felul dat, deci trebuie să încerc și eu să-mi fac tehnica mai interesantă !”. Treptat, treptat am ajuns la un nivel când am venit cu o tehnică a mea, cred eu exclusivă, cu un stil al meu, iarăși irepetabil în lumea întreagă și atunci a survenit și întrebarea, de la câțiva din colegii mei, să vin să predau. Primul loc în care am mers să predau a fost Kazahstan, apoi au urmat Sankt Petersburg, 5 orașe ale Australiei, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Italia, Elveția, SUA, Israel… Deci ,la moment, nu doar face painting-ul este ocupația mea esențială, dar și predarea, întrucât călătoriile peste hotare fac o mare parte din munca pe care o efectuez.”
Am găsit-o în plin proces de creație: cu atâta dragoste, pasiune și atenție picta fiecare liniuță și punctișor pe fața copiilor.
”Drept motivație mi-a servit dorința de a împărtăși acel frumos ce îl am eu în suflet. Îmi place să aduc emoții pozitive, în primul rând copiilor și gravidelor cărora le pictez burticile. În momentele în care primesc feedback-ul acesta de la ei, nu cunosc mai mare mulțumire și motivație ca să pictez în continuare și mai mult și mai frumos, fiindcă înțeleg că are sens. Mă inspir din picturile pe față a colegilor mei. De exemplu, noi toți știm cum arată imaginea clasică a lui Spiderman, dar fiecare o efectuează în felul lui în materie de abordare și tehnică. Astfel, eu mă uit cine și cum face forma ochilor, cum schimbă culoarea, cum face pânza, cum o termină: o face prin stencil, o retușează sau o lasă printr-o linie strictă. Deci, aceasta este o parte din inspirația mea, iar a doua parte este natura care mă inspiră foarte mult. Îmi plac culorile vii, animalele, fluturii, florile și tot ce este natural, estetic.”
Este foarte atentă când vine vorba de alegerea unui anumit desen și mai apoi îl pictează cu dăruire de sine, profesionalism și originalitate.
”La petreceri este foarte rapid, de la 3 până la 10 minute maxim se face un desen, deoarece copiii sunt mici, nu prea sunt deprinși să stea stabil, de aceea desenul trebuie să fie efectuat foarte rapid și calitativ. Dacă este o petrecere, de obicei copilul îmi spune ce dorește, dacă sunt copii mai timizi, atunci deja îi întreb : ”Ce erou îți place ?”, ”Care este culoarea ta preferată ?”, ”Ca ce te vezi tu astăzi ?” sau mă uit la înfățișarea lui, la modul în care este îmbrăcat și mă strădui să aleg ceva care să creeze un look deplin.”
Olga s-a arătat foarte nemulțumită și deranjată de faptul că în face painting, la noi în țară, se utilizează foarte des guașa, vopselele acrilice, chiar și acuarela și a ținut să ne relateze despre importanța unor vopsele calitative și special destinate care nu ar provoca reacții nedorite :
”Vopselele cu care lucrez sunt cosmetică profesionistă, special destinată pentru a fi aplicată pe piele, neapărat cu certificat de calitate. Atunci când un părinte mă întreabă : ”Cum să-mi dau seama că meșterul acesta utilizează o cosmetică corectă, specială ?” eu le zic ”Prima ce trebuie să faceți este să cereți certificatul de calitate !”. În caz că acesta nu este prezent înseamnă că vopseaua nu este calitativă și nu merită încredere, pentru că nu știm ce rezultate o să dea pe piele !”
Arta de a plasa un desen pe față este una atractivă, frumoasă, dar și complicată, întrucât cere echilibru, armonie și simetrie. Pentru a ușura munca începătorilor, Olga a dat și câteva sfaturi.
”Atunci când începi să faci face painting, chiar dacă ai talent în pictură trebuie, în primul rând, să înveți punctele focale pe față, să înțelegi cum o să plasezi corect pictura. Capacitatea de a plasa corect desenul dintr-o singură mișcare vine odată cu experiență și prin cunoașterea exactă a geometriei feței. Pentru a face un desen simetric, câteva trucuri pe care le recomand sunt: să pictezi partea stângă și simultan partea dreaptă; să faci un pas în urmă și să privești pictura de la distanță ca să vezi ce se primește; să lucrezi cu detalii mici; să faci o fotografie și să privești pictura, pentru că static se observă greșelile mai ușor.”
În viitorul apropiat, vom putea admira noile realizări ale Olgăi, iar echipa LiberTV îi urează ca toate proiectele sale să se încununeze cu succes.
”Pentru viitor voi lucra în domeniul predării: împreună cu soțul, care mă ajută mult, filmăm video tutoriale, fapt ce îmi asigură promovarea ca artist. Arta este un proces dinamic și de aceea îmi fac tehnica mai complicată, învăț mereu lucruri noi, căci mereu este loc pentru a îmbunătăți, a face mai calitativ, mai rapid, mai interesant și mai deosebit. Ceva nou pentru mine și ce nu prea am practicat până acum este body art: am câteva lucrări făcute, dar nu prea multe probabil fiindcă nu se prea cere aici până când, la predat nu se prea întreabă și cred că nu am fost prea motivată să o fac, dar pentru suflet aș vrea să o fac și mai mult. Ce ține de gravide, am pictat mai mult burțile, dar vreau să fac ceva și mai complicat, să pictez, de exemplu, burta, sânii, fața și să fie pictat și soțul sau dacă au și copilași și aceștia să fie pictați. Vreau să fie un proiect mult mai mare, mai interesant.”