Președintele SUA, Barack Obama, a menționat într-un discurs din 2014 despre activitatea de voluntariat a cetățenilor americani în Republica Moldova:
„Avem posibilitatea să le arătăm oamenilor din orice colț al lumii că SUA le acordă atenție, că nouă ne pasă și iată, noi suntem aici pentru a-i ajuta. Aceasta este misiunea Corpului Păcii. Viața voluntarilor nu este una deloc ușoară, dar pentru majoritatea este o experiență adevărată. Posibilitatea de a trăi, a munci în comunități străine este una dintre cele mai mari provocări.În prezent, voluntarii Corpului Păcii se implică în mici afaceri din Moldova, desfășoară lecții de limbă engleză în Peru, aduc apă rece și curată în școlile din Zambia și multe altele. Iar aceste deprinderi le vor prinde bine pentru tot restul vieții. Împreună putem face o lume mai frumoasă”.
Liber TV și-a propus să descopere Moldova prin ochii tinerilor americani care îndeplinesc diverse activități benevole pe teritoriul țării noastre. Ce i-a motivat să devină voluntari ai Corpului Păcii, ce cred despre implicarea tinerilor de aici în viața comunitară și cum văd dezvoltarea voluntariatului în Moldova aflați din rândurile acestui reportaj.
Moldova e un loc interesant unde tinerii au oportunitatea de a-şi controla proprietăţile ca ţara şi cultura
Printre voluntari l-am găsit pe Mark Joseph Firmin, un tânăr care a locuit în Baton Rouge, Louisiana, iar acum își desfășoară activitatea de voluntar în Ungheni. El este un voluntar specializat în „Health Education” (Educație pentru sănătate), deci îi învăță pe copiii din clasele III – VI despre sănătate. Predă mereu împreună cu un profesor-partener din Moldova. Lucrul său presupune să-i învețe pe copii cum să ducă o viaţă sănătoasă din punct de vedere fizic, spiritual şi social şi să le arate colegilor săi profesori diferite metode de predare şi cum să găsească informaţii ştiinţifice sigure. Acesta este, cel puţin, proiectul său de bază. Fiind un VCP ( voluntar al Corpului Păcii), acesta are flexibilitatea pentru a-și putea proiecta participările în proiectele secundare. La moment, Mark organizează la şcoala unde activează o campanie cu tema „sănătatea”, care se va focusa pe găsirea unor moduri distractive de a rămâne activ și se pregătește să prezinte un seminar, în colaborare cu ATIP (Anti-Trafficking in Persons), despre realităţile traficului de fiinţe umane unui grup mare de oameni. Printre cele mai mari responsabilități ale voluntarului este cea de a fi director la GLOWTOBE şi de organiza o tabără de vară pentru tineri care va dura o săptămână. GLOWTOBE, a mai meționat Mark, are misiunea de a facilita dezvoltarea tinerilor când vine vorba de voluntariat, abilităţi profesionale, cu o specifică accentuare a importanţei egalităţii. Pe lângă toate acestea, Mark plănuiește lecţii cu partenerii săi şi predă 7 ore pe săptămână, organizează la şcoală un club pentru cei care vor să afle mai mult despre sănătate şi este implicat în grupuri de voluntari care facilitează transmiterea informaţiei între voluntari şi oferă suport voluntarilor care întâmpină greutăţi. Menționăm că aceste preocupări reprezintă doar un rezumat despre tot ceea la ce lucrează tânărul.
Plin de noi idei și de inițiativă, acesta ne-a mărturisit despre ocupațiile sale de aici că nu e ceea la ce s-a aşteptat atunci când a intrat în echipa CP (Corpului Păcii) , dar a primit mai mult decât își dorea. Mark ne-a declarat că posibilitatea de a învăţa multe despre Moldova, despre cultura şi limba țării şi de a se ocupa de problemele sociale şi economice de aici a devenit pentru dânsul o oportunitate pe care o consideră drept răsplată.
”Am venit în Moldova pentru că m-a motivat o combinaţie dintre dorinţa de a-i ajuta pe alţii şi de a experimenta alte culturi. Sigur nu a fost o decizie uşoară şi e un mare angajament, dar pasiunea mea pentru călătorii, descoperiri şi voluntariat m-a împins definitiv înainte spre această hotărâre. Mie doar îmi plac oamenii şi faptul că pot să învăţ despre oameni diferiţi la nivele diferite, în special”, afirmă tânărul.
Despre Republica Moldova, dar și despre satul în care acitvează Mark Joseph Firmin spune că e foarte diferit de casa sa, dar există şi multe lucruri în comun. Viața de aici i se pare mereu plină de o varietate atât de sălbatică.
”Iubesc Moldova! E un loc foarte primitor şi o ţară fascinantă. De fapt, chiar îmi place ideea de a locui aici. Mâncarea e delicioasă, sunt o grămadă de spaţii verzi, şi sunt o mulţime de lucruri de făcut. Oamenii, sunt, în general, prietenoşi şi distractivi. Îmi place aproximativ tot la viaţa mea aici şi e dificil să aleg doar un lucru. Posibilitatea de a stabili legături cu oamenii de aici, să simt că sunt o parte dintre cei care găsesc soluţii pentru probleme reale de viaţă şi să construiesc relaţii de prietenie între oamenii din ţările noastre m-a făcut să mă simt mândru. Alt lucru care-mi vine-n minte sunt ceilalţi voluntari de la CP, care au avut deja un mare impact asupra vieţii şi personalităţii mele. Ei sunt familia mea şi îi iubesc. Noi împărtăşim aceleaşi viziuni când vine vorba de transformarea lumii într-un loc mai bun şi lucrăm împreună până la final”, subliniază voluntarul.
Mark ne povestește că îi este greu să ne prezinte nivelul de implicare a tinerilor din Moldova în acțiuni de voluntariat din cauza situaţiei în care este, pentru că natura lucrului pe care îl îndeplinește e aşa încât majoritatea tinerilor cu care își petrece timpul sunt cei care s-au interesat şi sunt entuziasmaţi cel mai mult când vine vorba de voluntariat şi de proiecte pentru societate. Tânărul consideră că, în genreal, cultura voluntariatului în Moldova e cu mult mai puternică decât a anticipat înainte de a veni aici și că această cultură e dominată de participarea tinerilor. ”Mă inspiră să-i văd în acţiune”, susține Mark.
”Din fericire, lucrez la o şcoală şi pot să văd o imagine completă a ce pot reprezenta tinerii din Moldova. Şi atâta timp cât sunt cu siguranţă foarte mulţi tineri dezinteresaţi (la fel ca în oricare altă ţară), am observat că tinerii devin curioși și atrași de îmbunătăţirea societăţii şi a împrejurimilor. Consider că ei văd multe oportunităţi pentru a face ţara şi vieţile lor mai bune şi au luat deja iniţiativa pentru a face acele schimbări posibile. Consider că participarea, în special a tinerilor, în proiectele de voluntariat e în creştere şi va continua să fie aşa pentru ceva timp. Moldova e un loc interesant unde tinerii chiar au oportunitatea de a-şi controla proprietăţile ca ţara şi cultura şi de a modela viitorul într-un mod direct. Cred că mulţi dintre tinerii moldoveni au recunoscut aceasta, astfel încât aveam nevoie ca ei să realizeze acest lucru şi chiar au început să-şi motiveze colegii să se implice mai mult.”, a mai adăugat tânărul.
Să nu faci niciodată pentru ceilalţi ceea ce pot face ei singuri
Printre tinerii curajoși care vreau să aducă o schimbare pentru Moldova se enumeră și Kelcy Chapin Engstrom, originară din Racine, Wisconsin, care acum locuiește în Cahul, în satul Slobozia Mare, unde lucrează în domeniul dezvoltării societăţii în cadrul primăriei. Recent, împreună cu echipa sa, au reușit să obţină un grant ca să mobileze o nouă sală pentru grădiniţă. Ea ne-a istorisit despre faptul că locuiește într-un sat mic, diferit de locul în care a crescut și a mai adăugat că e foarte interesant şi că se bucură de posibilitatea de a trăi aceste experienţe.
”Ceea ce le voi spune celor din America e cât de harnici sunt moldovenii şi că majoritatea au grădini mari şi animale domestice. Faptul că Moldova e o ţară mică înseamnă că e mai uşor pentru mine să călătoresc, să-mi văd prietenii de la CP şi diferite părţi ale ţării, ceea ce-mi face serviciul un pic mai uşor. Îmi place că oamenii de aici sunt foarte primitori şi generoşi cu mine şi cu alţi voluntari de la CP. Oh, şi să nu uităm de pârjoale, le iubesc!!!”, a spus zâmbind Kelcy.
Din discuția pe care am avut-o, am aflat că pe Kelcy o leagă de voluntariat curiozitatea și motivația puternică:
”Îmi amintesc că am fost la o conferinţă când eram în liceu. Am auzit o voluntară abia revenită vorbind despre experienţa ei şi mi-a părut interesant. Cu timpul, lucrul în domeniul dezvoltării şi non profit era ceva ce vroiam să urmez, deci, serviciul la CP era un următor pas evident. Îmi place să călătoresc şi să învăţ despre diferite culturi şi CP se potriveşte perfect”, a menționat entuziasmată tânăra.
Kelcy crede că atunci când îi întrebi pe tineri opiniile lor despre societatea lor şi după, le dai ustensile şi susţinere pentru a schimba lucrurile cu care nu sunt de acord, ei devin imediat entuziasmaţi şi deschişi la diferite posibilităţi. Ea susține că, dacă le arăţi tinerilor că există o altă cale de a realiza ceva, decât cea cu care erau obişnuiţi, şi că este posibil şi pentru ei să schimbe lucrurile, devin interesaţi şi se implică:
” Ia mult timp ca să dezvolţi o cultură a voluntariatului dar cred că tinerii moldoveni sunt pe drumul bun şi curând vom vedea beneficiile muncii depuse de ei. Unul din citatele mele preferate este: „Să nu faci niciodată pentru ceilalţi ceea ce pot face ei singuri.”. Asta înseamnă că ar trebui să ai încredere în oameni să fie activi în societate şi să-şi dirijeze activităţile. Am văzut programe propuse de voluntarii de la CP (Corpul Păcii) despre voluntariat, bussines, dezvoltare, anti trafic de fiinţe umane şi multe alte subiecte şi am observat că persoanele devin interesate.”
Voluntariatul, privit şi gândit în modul corect, poate deschide uşi şi schimba modurile de percepere
O altă tânără pasionată de voluntariat este Rosemary Mitchel, care la moment locuiește în satul Bobeica din Raionul Hînceşti. Lucrează în calitate de profesoară şi duce ore despre sănătate, în clasele 5-8. De asemenea, organizează cluburi, cercuri pentru copiii cu probleme de sănătate şi pentru cei care vor să înveţe limba engleză. Printre proiectele la care participă, pe care le organizează se enumeră ”GLOWTOBE”. Rosemary a menționat că vrea să obţină granturi ca să îmbunătăţească educaţia în şcoala unde activează. Aceasta ne-a zis că sunt multe motive de a deveni un voluntar şi unele din ele sunt egoiste!
”De exemplu, am călătorit mult şi am învăţat o nouă limbă doar pentru că am devenit VCP (şi nu am plătit pentru acestea!), dar adevăratul motiv e simplu : să-i ajut pe ceilalţi să-şi îmbunătăţească vieţile. Eu chiar cred că fiecare persoană, indiferent de circumstanţe, ar trebui să contribuie la acordarea ajutorului pentru ceilalţi. Dacă vrem o lume mai bună în care să trăim, trebuie să lucram împreună.”, a declarat Rosemary.
De la ea aflăm că America şi Moldova sunt similare, dar şi diferite:
”Iubesc oamenii cu care lucrez şi oportunitatea de a învăţa despre Moldova. Îmi place să simt că sunt o parte a societăţii în care m-am simţit străină odată. Să fiu invitată în casele oamenilor şi să devin o parte din vieţile lor a fost foarte special pentru mine. Îmi plac legumele proaspete, verile verzi, copii care zâmbesc, atât de multe lucruri!”
Rosemary ne-a declarat convinsă că tinerii în Moldova au atât de mult potenţial, iar acesta doar trebuie descoperit:
”Când le sunt arătate oportunităţile de a se implica, ei chiar devin entuziasmaţi, atunci magia are loc! Voluntariatul, privit şi gândit în modul corect, poate deschide uşi şi schimba modurile de gândire, şi eu cred că tinerii recunosc asta. Sunt mereu impresionată de tinerii de aici. Activitățile de voluntariat decurg lent în sate la moment, dar cred că atât cât continuă să se dezvolte în oraşe, se va răspândi şi în sate destul de repede. Fiecare locaţie are nevoie de un lider şi odată ce avem lideri învestiţi în voluntariat, va deveni foarte răspândit. ”
Indiferent de toate obstacolele și problemele, acești trei voluntari ai CP susțin că cea mai mare dificultate rămâne totuși a fi lipsa ONG-urilor din satele unde aceștia fac voluntariat:
”Nu sunt ONG-uri în satul meu şi din această cauză nu prea colaborăm”, a declarat Rosemary. Kelcy la fel a precizat că : ”Nu sunt prea multe oportunităţi de a lucra cu ONG-uri în satul meu, dar eu colaborez cu biblioteca şi cu grădiniţa”. Mark s-a aratat mai optimist și ne-a zis că: ”Sunt sigur că voi lucra cu ONG-uri mai mult în viitor!”
Ca să vedem ce impact și ce schimbări au produs activitățile de voluntariat ale tinerilor din cadrul CP am discutat și cu beneficiarii proiectelor pe care le-au implimentat.
Irina Cotici, elevă în clasa a 10-a a Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni ne-a spus că deja are în sânge voluntariatul:
”Nu ai cum să interacționezi cu voluntarii Corpului Păcii și să nu fii supus unor schimbări. Energia lor, entuziasmul și dedicația pe care o propagă sunt ceva care trec prin tine și te modifică necondiționat, te inspiră și te determină să devii măcar pentru puțin timp motivat, gata să schimbi lumea. Pe lângă faptul ca își asumă o responsabilitate enormă să te îndrume, să-ți fie mentor și prieten, ei devin și un suport emoțional și psihic a cărui absență nu ai cum să nu o simți odată cu finalizarea proiectelor.”
Ecaterina Istrati are 18 ani și învață la Liceul Teoretic „M. Nestor Vornicescu” în Lozova, Strășeni, tânăra a declarat că de când i-a cunoscut pe voluntarii CP a înțeles că orice lucru ne poate face fericiți și că nu trebuie să respingem pe nimeni indiferent de principiile noastre etice:
” Să lucrezi cu voluntarii americani e foarte simplu, e ca și cum te-ai atașa de un străin dar cu plăcere, fără impulsul de a păstra distanța.”, a relatat entuziasmată eleva.
De la Vlad Bunu, elev al Liceului Teoretic ”Emil Nicula” din Mereni, în vîrstă de 17 ani aflăm că deja își dorește enorm o călătorie în America doar pentru a afla dacă toți din SUA sunt la fel de minunați precum voluntarii cu care a avut de a face:
” Este un lucru neordinar să lucrez cot la cot cu ei. Pe când toți în Moldova optează pentru educație ordinară, ei au reușit să dezvolte în noi nonconformismul”, ne-a mărturisit Vlad.
Acești tineri, precum și colegii și toți beneficiarii proiectelor implementate de către voluntarii Corpului Păcii le aduc mulțumiri profunde pentru munca depusă. Menționăm că misiunea Corpului Păcii este de a promova pacea, prietenia şi buna înţelegere între poporul american şi alte popoare ale lumii.
Liber TV îndeamnă tinerii din Republica Moldova să se implice activ în activitățile sociale!