De Ultimă Oră

Începutul anului vine cu vești proaste: tarifele la energie electrică ar putea ajunge la 5 lei și 13 bani

Consumatorii casnici ai Premier Energy tariful pentru un kw/h ar putea costa 5,13 lei, în loc de 2,34 cât este acum. Consumatorii din nordul țării, dese…

Actualizat acum 11 ore

ff

Republica Moldova și Ucraina lansează controlul comun în punctul de trecere temporar ”Palanca”

Corina Bezer

Reieșind din constrângerile actuale de infrastructură legate de construcția noului punct de trecere a frontierei, de această facilitate vor beneficia în continuare doar unitățile de transport a cărora masă de încărcare nu depășește 3,5 tone, precum și microbuzele cu până la 22 de locuri.  Iar după darea în exploatare a noului punct de trecere a frontierei, preconizată pentru finele anului 2018, acesta va fi deschis pentru toate categoriile de unități de transport, iar capacitatea de perfectare a acestuia se va dubla, estimându-se ca numărul vehiculelor procesate să se cifreze la cca 570 000.

Evenimentul de lansare a controlului comun în punctul de trecere temporar a avut loc astăzi, în prezența conducătorilor autorităților vamale și de frontieră ale Republicii Moldova și Ucrainei, șefului Misiunii de Asistență la Frontieră pentru Republica Moldova și Ucraina, Slawomir Pichor, Managerului de programe din cadrul Programului Națiunilor Unite Dezvoltare în Republica Moldova, Alla Skvorțova, Ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatîșin, precum și a reprezentanților autorităților publice locale.

În deschiderea evenimentului, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menționat că lansarea controlului comun în cel de-al șaselea punct de trecere de la frontiera comună marchează încă o dată bunele relații de colaborare dintre autoritățile vamale și de frontieră din Republica Moldova și Ucraina, demonstrând, totodată, angajamentul ambelor părți de a implementa soluții menite să consolideze securitatea regională și să faciliteze fluxurile transfrontaliere de mărfuri și persoane. ”Republica Moldova și Ucraina devin tot mai aproape de valorile și standardele europene prin implementarea celor mai bune practici europene în domeniul managementului integrat al frontierei de stat. Iar lansarea controlului comun în punctul de trecere temporar ”Palanca” reprezintă o avansare semnificativă în calea de urmat pentru realizarea acestui deziderat.”, a mai subliniat în discursul său Vitalie Vrabie.

La rândul său,  șeful Misiunii de Asistență la Frontieră pentru Republica Moldova și Ucraina, Slawomir Pichor a menționat că: ”Astăzi realizăm o schimbare calitativă în gestionarea frontierei atât pentru oameni, cât și pentru comerț. Lansarea acestui control comun în Palanca este o dovadă a intensificării cooperării transfrontaliere dintre Republica Moldova și Ucraina. EUBAM va continua să colaboreze cu partenerii moldoveni și ucraineni pentru modernizarea gestionării frontierei dintre cele două țări. Doresc să felicit această nouă inițiativă și să vă asigur de sprijinul deplin al EUBAM.”

”Capacitățile și deprinderile care vor fi dezvoltate la punctul de trecere a frontierei temporar ”Palanca” vor fi ulterior aplicate la o scară cu mult mai largă la nou punct de trecere, care se construieste în cadrul proiectului implementat de PNUD Moldova și va fi operațional la finele anului viitor”, a spus în intervenția sa Managerul de programe din cadrul Programului Națiunilor Unite Dezvoltare în Republica Moldova, Alla Skvorțova.

Importanța acestui eveniment a fost evocată și de către conducătorii instituțiilor partenere din Republica Moldova și Ucraina, care și-au exprimat certitudinea unei colaborări eficiente, care va asigura prestarea unor servicii calitative tuturor participanților la traficul transfrontalier.

Instituirea controlului comun în punctul de trecere Palanca are la bază Acordul încheiat la data de 11 martie 1997 între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene: ”Criva-Mamalîga”, ”Medveja-Zelionaia”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”, ”Cuciurgan-Pervomaisc”, ”Palanca-Maiaki-Udobnoe” și ”Giurgiulești-Reni”.

Extinderea și modernizarea punctului de trecere ”Palanca”  este realizată în cadrul proiectului ”Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în RM. Bugetul proiectului se cifrează la 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 mln euro – de Guvernul Republicii Moldova.

Instituirea controlului comun în acest punct de trecere va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier, dar și va asigura o mai mare transparență în procesul de efectuare a controalelor de rigoare, prin implementarea principiilor ”Ghișeului Unic” și ”Opririi Unice”