sursa foto: volbusiness.ru

Republica Moldova- statul care va beneficia de expertiză internaţională vizavi de problema demografică

Elena Mudrâi

Astfel,în perioada 21-22 aprilie la Chişinău are loc prima şedinţă a Consiliului Internaţional de Asistenţă în domeniul Populaţie şi Dezvoltare – Republica Moldova. Consiliul este format din experţi internaţionali, care au experiență în domenii ce ţin de fertilitate, demografie, îmbătrânire şi sănătatea sexuală şi reproductivă. Acesta a fost creat la iniţiativa Biroului Regional al UNFPA, Fondului ONU pentru Populaţie, pentru Europa de Est şi Asia Centrală, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al UNFPA, Consiliul are drept scop susţinerea ţărilor care se află la diferite etape în ceea ce ține de sfera demografică  și găsirea soluţiilor care se vor baza pe experiența altor state.

Boris Gîlca, şeful de Cabinet al viceprim-ministrului în domeniul social, expert naţional în populaţie şi dezvoltare, a subliniat că Republica Moldova este prima ţară care va beneficia de expertiza internaţională, ceea ce va contribui la consolidarea capacităţii Guvernului să elaboreze şi să implementeze politici care să ia în consideraţie realităţile economice şi financiare existente, dar şi practicile de succes ale altor state.

Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU în Moldova şi reprezentanta permanentă PNUD, a declarat că Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, care au fost adoptate în septembrie 2015 de toate guvernele lumii, oferă un nou impuls pentru a investi în calitatea vieţii oamenilor şi în satisfacerea nevoile celor aflaţi în situaţii vulnerabile, astfel ca nimeni să nu fie exclus.

 „Recomandările Consiliului vor ajuta Guvernul Republicii Moldova să se alinieze la standardele şi practicile internaţionale”, a subliniat Dafina Gercheva.

Următoarea şedinţă a Consiliului Internaţional de Asistenţă în domeniul Populaţie şi Dezvoltare – Republica Moldova va avea loc în luna septembrie 2016.