Drapelul României și al Uniunii Europene

România, 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană

Corina Bezer

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al României, „în toată această perioadă, România s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuării și consolidării procesului de integrare europeană. Angajarea fermă și contribuția la eforturile vizând identificarea de soluții la provocările cu care UE se confruntă sunt recunoscute ca atare de partenerii noștri și reprezintă confirmări ale rolului pe care România îl are astăzi în familia europeană”.

În același timp, premierul român, Dacian Cioloș, precizează că pentru el, cei zece ani au reprezentat „o perioadă de experienţă foarte intensă”.

Zece ani în Uniunea Europeană, pentru România, înseamnă zece ani de creştere, de dezvoltare, de consolidare a democraţiei. Pentru oamenii din România, zece ani în Uniunea Europeană se pot vedea aproape zilnic, de la tinerii care au posibilitatea să studieze, să aibă experienţe profesionale în ţări din Uniunea Europeană până la primarul de comună rurală, care, cu fonduri europene, a reuşit să facă pentru săteni un drum mai acătării”, spune Cioloş, într-un mesaj video transmis la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007, odată cu Bulgaria. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din anul 2003 şi confirmată la Bruxelles, în iunie 2004. România şi Bulgaria au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005.

Aderarea României la UE a avut loc după 12 ani de la formularea solicitării oficiale de intrare în UE. Negocierile de aderare cu România au început în februarie 2000 și s-au încheiat în decembrie 2004, când a fost confirmată data aderării.

După primirea în UE, România are reprezentanți în toate instituțiile europene, iar cetățenii săi beneficiază de drepturile conferite de cetățenia europeană. Limba română a devenit una dintre limbile oficiale ale UE, toate documentele comunitare urmând a fi traduse și în limba română.