România va contribui la implementarea cât mai urgentă a Serviciului 112 în Republica Moldova
Secretarul de stat al Ministerului român de Interne a vorbit despre importanța acestui serviciu, menționând că numerele serviciilor de urgență existente la moment în Republica Moldova crează confuzie în rândul cetățenilor, iar diversitatea numerelor înrăutățește operativitatea serviciului, informează Unimedia.
Totodată, a vorbit și despre fazele de implementare a proiectului de colaborare dintre Republica Moldova și România – „SMURD -2”, unde vor fi create două unități de primire de urgență, care vor fi dotate cu echipamente tehnice la standard european.
„Sunt convins că noul proiect va fi cu un impact major pentru Republica Moldova, mai ales că sunt prevăzute acolo şi patru puncte de aterizare de elicoptere noi făcute cum de exemplu în Bălţi, Cahul şi în alte puncte care urmează să fie alese”, a afirmat Raed Arafat.
Totodată, secretarul MAI spune că România este gata să acorde asistență Chișinăului în procesul de creare a serviciului, licitaţiilor de achiziționare a mijloacelor tehnice și a produselor de program, dar și a selectării și instruirii personalului.
Modelul serviciului 112 implementat în Moldova presupune păstrarea pe o perioadă de tranziție a numerelor de urgență 901, 902, 903, 904. Aceste numere vor funcționa în paralel cu numărul unic atât timp cât va fi necesar pentru a asigura migrația naturală și se va constata că populația a absorbit numărul unic.