Dumitru Matcovschi

Şapte ani fără Dumitru Matcovschi. A fost şi este cel mai cântat poet al neamului românesc

Corina Bezer

Poetul, prozatorul, dramaturgul, publicistul şi academicianul Dumitru Matcovschi şi-a început activitatea în publicistică în 1966. Este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. Este recunoscut drept un simbol al Mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova.

Poetul, prozatorul, publicistul şi dramaturgul Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul Raşcov, judeţul Soroca. În noaptea de 26 iunie 2013 poetul s-a stins din viaţă.

În 1961 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de redactor la ziarul ”Moldova Socialistă”, redactor-șef adjunct la săptămânalul ”Cultura” (1966-1970), redactor-șef al revistei ”Nistru”, numită mai târziu ”Basarabia” (1988-1997). În 1963 a debutat editorial cu volumul ”Maci în rouă”, urmat de cărțile: ”Descântece în alb și negru”, ”Melodia”, ”Grâul”, ”Axa”, ”Poetul și balada”, ”Tu, dragostea mea”, ”Veșnică toamnă”, ”Duda”, ”Bătuta”, ”Toamna porumbeilor albi”, ”Focul din vatră” ș.a. Membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

În 1989 a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova și în 1995 cu ”Ordinul Republicii”. 

În luna mai 1989, poetul Dumitru Matrovschi, un simbol al Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia, a fost implicat într-un grav accident rutier ți a stat jumătate de an în comă. Există două versiuni cu privire la acest accident. Cea oficială era că a fost un banal accident rutier, iar versiunea în care au crezut cei mai mulți a fost că accidentul a fost pus la cale de securitatea sovietică.

Un compartiment bogat al poeziei matcovschiene îl constituie lirica de dragoste. Sinceritatea sentimentului, simplitatea monologului autoricesc, sonoritatea imaginilor, puritatea și valoarea etică a mesajului comunicat de scriitor asigură textelor lui o originalitate excepțională, care n-a putut să nu se bucure de atenția compozitorilor. Multe din poeziile sale au fost puse pe note şi au devenit şlagăre de la chiar prima audiţie, de compozitori ca regretaţii Ion Aldea-Teodorovici şi Petre Teodorovici precum şi de Eugen Doga, Mihai Dolgan, Mircea Oţel, Constantin Rusnac. 

Liceul din comuna Vadul-Raşcov, de la 1 septembrie 2003, poarta numele poetului Dumitru Matcovschi.

În 2011, la vârsta de 72 de ani, a fost decorat de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer. Pentru că era o fire modestă, Dumitru Matcovschi spunea atunci că nu este un martir, ci un simplu om al acestui pământ.