Orizont

Șase angajați ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova, REȚINUȚI în această dimineață

Ana Maria Madan

Au fost reținute în această dimineață 6 persoane din membrii administrației Liceului ,,Orizont”, după ce și directorul Liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga a fost reținut astăzi-dimineață. Până acum au fost reținuți directorul general adjunct, Hasan Karacaoglu, directorul Riza Dogan, Feridun Tufekci, director filiala Ceadâr-Lunga, Yasin Ozdil, responsabil de relații publice, Mujdat Celebi, director general adjunct și profesorul Huseyin Bayraktar.

Cinci angajați ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova de etnie turcă au fost reținuți în această dimineață de echipe formate din polițiști și angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Unii au fost luați în timp ce erau în drum spre școală, alții – direct de acasă, din fața copiilor, după ce au deteriorat ușile de la intrarea în apartamente. 

 

e0164819-09a7-4028-ac7e-5dae0a04f6c3.jpg

necunoscut.gif

„Nu cunosc situația, dar e firesc ca de acest lucru să se ocupe organele abilitate. Eu apreciez activitatea acestei instituții. Ceea ce vă pot spune este că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va întreprinde toate măsurile ca procesul de studii de acolo să nu fie perturbat”, a comentat ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, pentru Ziaru NAȚIONAL

Directorul filialei de la Durlești a liceul Orizont, directorul adjunct și băiatul lui de 16 ani, precum și o persoană din administrația liceului, toți de origine turcă, au fost ridicați în această dimineața de către SIS și duși în direcție necunoscută.

 

„Aceștia au fost reținuți forțat în această dimineață în timp ce ieșeau din casă pentru ca să meargă la muncă. Nu li s-a spus nici un motiv al reținerii și au fost forțați să urce într-o mașină. Nimeni nu știe unde aceștia se află. Avocații încearcă să facă ceva pentru a obține informații. Credem că vor să îi scoată din țară pentru că este o cursă la ora 10.20 spre Istanbul. Bănuim că vor să îi scoată ilegal din țară, pentru că deja a existat un astfel de precedent”, a comunicat pentru ZdG o sursă din cadrul liceului.

 

 Menționăm că autoritățile din Turcia consideră că această rețea este finanțată de Fethullah Gulen, fostul aliat al președintelui Turciei, Recyp Erdogan, stabilit în SUA, pe care îl bănuiește că ar fi stat în spatele loviturii de stat. În ultimii ani, în Turcia au fost arestate zeci de mii de persoane, bănuite de legături cu Gulen, iar autoritățile de la Ankara au făcut apel și la alte state să procedeze la fel și să extrădeze persoanele reținute în Turcia.