Serviciul 112

Serviciul 112, funcțional de astăzi! Cu un singur apel, poți cere ajutorul poliției, pompierilor sau a medicilor

Corina Bezer

Serviciul 112 înseamnă conectarea serviciilor 901, 902, 903 și 904 (pompieri, poliția, ambulanța, serviciul gaz). Astfel, oamenii trebuie să memoreze un singur număr, în caz că se află în pericol – 112.

 „Din 2016, într-o echipă absolut unită am preluat acest proces și astăzi, chiar cu 9 luni înainte de când a fost preconizat, avem posibilitatea să pornim acest serviciu. (…) Lansarea serviciului 112 este un mod al Guvernului de a sărbători 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Odată cu implementarea acestui sistem, vom oferi cetățenilor noștri servicii moderne, exact ca în țările Uniunii Europene”, a declarat Pavel Filip.

ll

Șeful Serviciului 112, Liviu Oboroc și-a exprimat speranța că proiectul va fi derulat cu succes, conform planului stabilit inițial.

„A fost o perioadă dinamică, în care am încercat să spargem stereotipuri, să demonstrăm că avem nevoie de un astfel de serviciu și să fim siguri că-l vom implementa așa cum ne-am propus inițial. Acest serviciu a fost creat pentru cetățenii Republicii Moldova. Serviciul 112 a intrat pe o cale ireversibilă, și împreună, cu eforturi comune, vom reuși”, a spus Oboroc.

Serviciului național unic 112 va asigura majorarea vitezei de reacționare la apelurile de urgență, prin implicarea simultană a mai multor servicii specializate. Mai exact, se va reduce timpul de chestionare a apelului preluat, până la 40 de secunde.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că pe autospecialele de intervenție vor fi operate următoarele modificări: din „901”, în „112”.