SFIDARE! Regiunea transnistreană sărbătorește 31 de ani de la așa-numita autoproclamare a „independenței”. Drapelul Rusiei, arborat la eveniment
Potrivit novostipmr.com, parada militară a început la ora 9:00, pe piața din centrul Tiraspolului defilând 1.300 de militari și tehnică militară. Aceasta a fost urmărită de liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, precum și delegații ale altor regiuni separatiste, Abhazia și Osetia de Sud, reprezentanți ai Belarusului.
„Înființarea statului transnistrean în 1990 a reprezentat un răspuns la trădarea politică a conducerii Uniunii Sovietice și un răspuns la naționalismul militant din partea Republicii Moldova. Crearea independentei RMN a reprezentat o garanție a respectării dreptului omului, o garanție a utilizării fără impedimente a limbii materne, culturii, tradiției”, a declarat Krasnoselski, care a mulțumit Rusiei, pentru că „este principalul partener strategic și apărător al Transnistriei”.
Transnistria și-a autoproclamat așa-numita independență la 2 septembrie 1990, pe fundalul „perestroikăi” gorbacioviste și a mișcării de eliberare națională din Republica Moldova. Un grup de deputați din fostul Soviet Suprem al Moldovei au respins inițiativele de adoptare a limbii române, s-au retras la Tiraspol, au proclamat independența regiunii și au acuzat Chișinăul că intenționează să unească Republica Moldova cu România.
În anul 1992, criza transnistreană a ajuns la un conflict armat, care a durat câteva luni, soldâdu-se cu sute de vieți omenești. În acest război, separatiștii au fost susținuți deschis de armata rusă. Unități militare ruse și muniție continuă să se afle pe teritoriul din stânga Nistrului.