Situația liceelor românești din Transnistria discutată în cadrul Ministerului Educației
Valentin Crudu a declarat că Ministerul Educației a solicitat întrevederea respectivă pentru a monitoriza situația din teritoriu, pentru a identifica problemele școlilor, dar și căile de soluționare a acestora.
Ion Popșoi, director al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, a precizat că în instituția pe care o reprezintă își fac studiile peste 340 de copii din 12 localități, însă asigurarea transportului elevilor spre școală este dificilă, arenda autocarelor fiind foarte costisitoare.
Aceeași problemă a fost menționată și de către ceilalți manageri. Totodată, directorii au afirmat că liceele și gimnaziile lor dispun de manuale și de cadre didactice în proporție de 100%, însă unii învățători au deja o vârstă înaintată. Întrebați despre modul în care au gestionat cei 100 de mii de lei per instituție, primiți din partea Guvernului Republicii Moldova, directorii au spus că i-au utilizat pentru reparații, procurarea echipamentului IT, dotarea bibliotecilor, transportul elevilor etc.
La finalul ședinței Corina Fusu a accentuat că Ministerul Educației este dispus să susțină în continuare instituțiile de învățământ cu predare în grafia latină, amplasate în stânga Nistrului și orașul Bender, iar propunerile directorilor vor fi examinate minuțios pentru a întreprinde măsurile necesare în vederea îmbunătățirii situației.