„Președintele României a evidențiat că este necesară remedierea corespunzătoare, prin găsirea de soluții clare, funcționale pentru problemele provocate de Legea Educației adoptată de Ucraina în septembrie 2017, care a afectat drepturile persoanelor aparținând minorității române în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă, astfel încât nivelul și calitatea învățământului în limba română să nu fie diminuate.
Președintele Klaus Iohannis a evocat în acest context eforturile semnificative pe care statul român le depune pentru a asigura cele mai bune condiții persoanelor aparținând minorităților naționale din România, inclusiv cea ucraineană, ceea ce a determinat ca modelul românesc în acest domeniu să fie apreciat la nivel internațional și european”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
„Președintele Ucrainei a arătat că înțelege preocupările părții române și a transmis asigurări în direcția identificării unei soluții la problemele create de adoptarea Legii Educației, astfel încât drepturile persoanelor aparținând minorității române de a învăța în limba maternă să nu fie afectate”, a mai transmis Preşedintele României.
„Cei doi șefi de stat au discutat, de asemenea, despre aspecte de securitate energetică, fiind reiterată opoziția celor două state față de proiectul Nord Stream 2, context în care Președintele Klaus Iohannis a menționat eforturile depuse pe perioada Președinției României a Consiliului UE pentru modificarea cu succes a Directivei europene în materie”.
„În egală măsură, a fost discutată importanța stimulării relațiilor economice dintre cele două țări, Președintele Zelenski încurajând investițiile românești în țara sa. De asemenea, Președintele Zelenski a mulțumit României pentru susținerea sa pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
În final, Klaus Iohannis a fost invitat de omologul său să efectueze o vizită în Ucraina.