De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 8 ore

Refuză salariul în plic - cere să-ţi fie respectate drepturile!

Stop munca la negru în Moldova

Corina Bezer

Estimările neoficiale arată că sute de mii de persoane nici nu bănuiesc ce daune suportă atunci când acceptă să muncească la patron sau cu ziua fără contract și carte de muncă, fără poliță de asigurare medicală și fără a beneficia de facilitățile sociale garantate de stat. Pentru unii munca la negru nu e decât un venit suplimentar, din care nu au de plătit impozite, pentru alții însă e singura șansă de a câștiga un ban.

Va avea loc verificarea a 17 companii care au fost sancţionate anterior pentru contabilitate dublă. Timp de 90 de zile, inspectorii fiscali vor controla declaraţiile plăţilor salariale ale întreprinzătorilor depuse în 2017.

„Vreau să îndemnăm agenţii economici ca în aceste 90 de zile să se conformeze benevol, să-şi revadă dările de seamă, să-şi revadă declaraţiile aferente şi să vină cu declaraţii corectate, astfel să evite posibilele sancţiuni”, a declarat  șefa Direcție Generale Managementului Riscului din cadrul SFS, Nicoleta Nemerenco.

Reprezentanţii SFS declară că amenzile  pentru ilegalităţile admise vor fi mari. Pentru fiecare angajat plătit în plic, patronul riscă penalităţi de la 50 de mii de lei.

Plata nedeclarată a salariilor afectează grav bugetul de stat și cele ale asigurărilor sociale şi medicale. Potrivit estimărilor specialiştilor, salariile în plic prejudiciază în fiecare an bugetul public naţional cu aproximativ cinci miliarde de lei.

                                                                                                        Alina Melnic, reporter-stagiar