
(STUDIU) Comportamentul mass-mediei în perioada campaniei electorale
Cele mai multe instituţii de presă din Republica Moldova nu au reflectat obiectiv campania preelectorală, favorizând sau defavorizând anumiţi candidaţi electoral. În timpul monitorizării, experții au constatat că printre cele mai abordate subiecte au fost activitățile CEC-ului, decizii, depunerea listelor de semnături, înregistrarea candidaților, dar și alte subiecte politice. În total, au fost monitorizate 28 de instituții de presă, dintre care 12 posturi de televiziune, 12 portaluri online și 4 ziare.
„Din păcate, politica editorială a acestor redacţii, a unor portaluri care se poziţionează ca şi portaluri de informaţii, de ştiri şi opinii nu a fost îndreptată spre informarea alegătorilor, cetăţenilor cu drept de vot şi ajutorul în formarea unor alegeri conştiente pentru alegători, ci, de cele mai multe ori, politica editorială a fost îndreptată spre favorizarea sau defavorizarea unor candidaţi”, a declarat Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente.
Un alt aspect care a fost remarcat în cadrul raportului a fost calitatea jurnalismului. Potrivit experţilor, unele instituţii media adoptă un stil părtinitor şi un limbaj necorespunzător.
„În unele cazuri limbajul este licenţios sau semi-licenţios, cu etichete, expresii defăimătoare în adresa unor oponenţi”, a mai menţionat Petru Macovei.
Precizăm că portalul nostru de ştiri nu a fost vizat în monitorizarea respectivă.