România Padureni ICR

Tinerii unioniști din România Mare s-au adunat la Pădureni în cadrul taberei „România mea – proiect de țară”

Ana Maria Madan

În cadrul acestei tabere au participat 91 de tineri din mai multe regiuni ai României Mari: Basarabia, Valea Timocului, Botoșani, Harghita, Covasna, Cernăuți, Vâlcele, Sfântul Gheorghe și Întorsătura Buzăului.
„Școala de vară „România mea”, aflată la a III-a ediție, organizată de către Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice, în parteneriat cu Direcția Județeană de Tineret și Sport Covasna, desfășurată la Pădureni în perioada 12-19 august 2018 a avut următoarele obiective:

 1. Evocarea Centenarului;
 2. Crearea unor legaturi între tinerii români din comunitățile istorice din afara granitelor și cei din țară;
 3. Dezvoltarea abilităților lor in domeniul istoriei, comunicării verbale și a geopoliticii;
 4. Cunoașterea României prin excursiile organizate în cadrul școlii de vară”, a declarat Vlad Condrea, coordonatorul taberei.

Padureni

Timp de o săptămână s-au organizate diferite prelegeri culturale pe teme multiple:

 • Curs de etnologie ținut de Constantin Secară

 • Curs de geopolitică cu Cristi Pantelimon

 • Curs despre istoria comunismului românesc condus de Ioana Manolache

 • Prelegere cu jurnalistul Dan TănasePreot

 • Prelegere cu părintele Ioan Tămaș și Vasile Antonie TămașMarea Unire

 • Prelegere cu Ion M. Ioniță despre Marea Unire

 • Prelegere lector Ioan Lăcătușu și prof. Florentina Teaca

 • Atelierul „Comunicare verbală, corporală”Actor

„Tabăra „România Mea” din Pădureni m-a lăsat cu niște impresii minunate. Aici mi-am facut prieteni noi și am facut cunostință cu românii de pretutindeni și cu problemele cu care se confruntă. Am învățat că mai sunt oameni care simt românește în Valea Timocului și Cernăuți și că indiferent de unde venim, noi românii avem același ideal, Unirea cu Patria-mamă”, a declarat Nicu Pînzari, elev la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Basarabia

Tabara

„De doi ani de zile această tabără îmi oferă prilejul de a întâlni oameni tare frumoși și mă ajută să formez legături care durează în timp. În acest an, încă din prima zi am început să ne simțim atașați unii de alții și asta s-a văzut cel mai clar în ultima zi când ne-am despărțit printre lacrimi și goluri în stomac. Am avut parte de lectori care și-au lăsat amprența asupra noastră, de la călătorii în trecut până la îmbunătățirea propriei persoane în gândire, atitudine și simțiri. Unul dintre momentele mele favorite a fost spectacolul de muzică folk al domnului Adi Bezna care m-a blocat în prezent și mi-a răscolit sufletul tânăr cu emoții care mai de care, simțeam cum plutește în aer nostalgia tuturor. Mulțumesc organizatorilor și coordonatorilor, cât despre ceilalți, sper să ne vedem uniți într-o țară bogată și fără probleme și în cât mai multe proiecte de suflet!”, a declarat Roxana Raita

Padureni

Participanții au mai vizitat Valea Zimbrilor, unde au avut ocazia de a vedea simbolul Moldovei –  Zimbrul, dar și de-a face poze cu zimbrii și cerbii.Cerbi

„Am cunoscut oameni minunați și iubitori de patrie. Am învățat lucruri noi. Am plecat cu o tristețe în suflet deoarece m-am atașat de oamenii din tabără și a fost foarte greu sa ma despart de ei. A fost o tabără de neuitat!”, a declarat Ana Sandulea, elevă în școala-gimnaziu „Avram Iancu din Covasna.

Covasna

Participanții au avut ocazia de a participa la slujba de pomenire a maicii Domnului la Mănăstirea Izvorul Mureșului din Harghita. Izvorul Muresuli

Tricolor

„Ca în fiecare an, această tabără și acest minunat proiect de Țară „România Mea” întrunește români din diferite regiuni istorice. Specificul taberei este posibilitatea de a cunoaște felul în care s-au păstrat și se dezvoltă cultura și identitatea românească din afara granițelor Țării. Mai mult decât atât, zilnic am avut parte de lectori și experți în diverse domenii care ne-au transmis cunoștințe și abilități importante”, a declarat Vlad Bilețchi președintele Asociației ,,UNIREA-ODIP”.

Nu a lipsit distracția și voia bună din cadrul programului Trupa Krypton și concertul folk Adi Bezna au ridicat dispoziția la maxim.

Krypton

Participanții în această săptâmână au reușit să învețe momente mai puțin cunoscute de la Marea Unite din 1918, dar și să creeze relații de prietenie între ei.