dd

Trei locuitori ai Chișinăului am împlinit recent câte 100 ani

Corina Bezer

Printre ei este şi Serghei Prijilevschi, care s-a născut în data de 25 ianuarie 1918. Soția i-a decedat acum 15 ani și locuiește împreună cu fiul. Au împărţit viaţa în doi timp de peste 60 de ani. Fiul centenarului spune că tatăl său este pentru întreaga familie un model şi modestie, care mereu a ştiut să-şi păstreze calmul.

„Părea ceva imposibil, dar, iată, că am sărbătorit 90 de ani, după care – 95. Acum vedem că omul acesta nu are de gând să se oprească aici. El este primul din neamul nostru care a trecut peste limita de 100 de ani”.
Serghei a simţit pe propria piele ororile războiului, foametea. Spune că cel mai mult a învăţat să preţuiască pacea.

După demobilizare, Serghei Prijilevschii s-a angajat la Căile Ferate, unde a lucrat şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Îşi aminteşte şi acum de primele bombardamente.

Depoul unde muncea a fost bombardat de mai multe ori, însă nimic nu poate fi comparat cu amintirea despre foametea, care a început după venirea sovieticilor.

La cei 100 de ani, Serghei Prijilevschi urmăreşte cu atenţie tot ce se întâmplă în ţară şi în lume, citește ziare, ascultă ştirile.

Specialiştii consideră că secretul longevităţii se ascunde şi în factorul genetic. Mama lui Serghei Prijilevschii a trăit 94 de ani, iar fratele – 96. Săptămâna aceasta, centenarul, alături de alţi doi bătrâni din Chişinău, au primit din partea Primăriei Capitalei câte cinci mii de lei.

Inițiativa de omagiere a cuplurilor care împlinesc 50 de ani de la celebrarea căsătoriei și a persoanelor centenare din municipiul Chișinău datează din anul 1997. 
 

Nina Golban, reporter – stagiar