
Un monument al Regelui Ferdinand va fi dezvelit la Nisporeni
În perioada interbelică, la Nisporeni, pe atunci comună în componenţa judeţului Lăpuşna, a existat un monument al Regelui Ferdinand I, întregitorul României Mari. Bustul din bronz al regelui sub domnia căruia s-a realizat Marea Unire de la 1918 a fost modelat de vestitul sculptor Alexandru Plămădeală, ca un simbol al veşnicei uniri şi a recunoştinţei basarabenilor pentru eliberarea de sub jugul rusesc, după cum se menţionează în documentele vremii, informează romania-actualitati.ro.
Actualul monument de la Nisporeni este realizat la iniţiativa unui grup de tineri originari din oraş, cu sprijinul financiar al unui donator din România, a declarat primarul oraşului Nisporeni, Grigore Robu.
„Bustul din bronz reprezintă un monument istoric care vine să confirme o dată în plus originea neamului nostru, a neamului român, aşa cum buneii noştri făceau parte din marele judeţ Lăpuşna, parte integră a României, sper şi astăzi, prin acest mic simbol, să facem un pas care să spună clar tuturor originea noastră naţională, istorică şi etnică„, a precizat Grigore Robu.
Şi la Ialoveni, unde în perioada interbelică a existat un bust al Regelui Ferdinand I al României, lucrările sunt pe ultima sută de metri. Un monument asemănător celui dezvelit în preajma Arcului de Triumf din centrul Chişinăului, în 1938, ar putea fi înălţat din nou în capitala Republicii Moldova.
În perioada interbelică, monumente ale Regelui Ferdinand I au existat în Rezina, Ialoveni, Nisporeni, Izmail şi Chişinău. Distrugerea monumentelor care aminteau de identitatea românească a basarabenilor a fost parte a campaniei de ştergere a memoriei colective şi crearea unei false identităţi de către forţele de ocupaţie sovietică, susţine istoricul Ion Negrei.