...

Un târg al universităților din România va fi organizat la Chișinău, Cahul și Bălți

Elena Mudrâi

Reprezentanții Federației Asociațiilor de Basarabeni din România spun că „peste 16 centre universitare de peste Prut își vor prezenta ofertele de admitere pentru anul de studii 2016-2017, la Chișinău, cu scopul de a consilia și informa tinerii moldoveni despre modalitățile și oportunitățile de a fi student în țara vecină”.

Membrii organizațiilor studențești basarabene susțin că vor aștepta absolvenții la eveniment pentru a le oferi informații utile privind noile modificări, care au intervenit anul acesta în metodologia de admitere a candidaților la instituțiile de învățământ din România; sugestii sau chiar alternative pentru studii de calitate, success și reușită. Astfel, tinerii vor afla ce înseamnă să fii student în România de la cei care deja studiază sau care chiar au decis să-și dezvolte cariera profesională în orașul în care și-au făcut studiile universitare.

„Voluntarii din cadrul organizațiilor membre FAB România vor dezvălui mai mult decât prevede metodologia, deseori percepută greșit, vor nuanța atât avantajele, cât și dezavantajele sistemului românesc. Experiențele personale sunt deseori povești motivaționale de succes și reușită, or, absolvenții admiși la studii în România sunt exemple fericite ale școlii din Republica Moldova, iar cei interesați cu siguranță vor pleca informați și nerăbdători să înceapă o nouă etapă din viața lor”, a declarat Alexandru Gorea, președinte al FAB România.

Târgul Universităților din România 2016 se va desfășura la Chișinău în perioada 15-16 iulie, la Bălți – 17 iulie și la Cahul 18 iulie. 

Comisia de selecţie din România, pentru candidații la instituțiile de învățământ superior, se va afla la Chişinău în perioada 22-26 iulie, la sediul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”; la Bălţi, în perioada 18-20 iulie – la sediul Universităţii „Alecu Russo” și la Cahul, în perioada 28-30 iulie, la sediul Liceului Teoretic „Ion Creangă”.

 Reamintim că pentru anul de studii 2016-2017, România a oferit 5610 burse pentru tinerii din Republica Moldova dintre care: 1 570 de burse pentru învăţământul liceal, 3 190 de burse – studii universitare, 700 de burse de master, 25 de burse la rezidențiat şi 125 de burse pentru doctorat.