Cimitirul Eroilor

Unioniștii cer să le fie eliberat actul permisiv de restabilire a Cimitirului Eroilor

Ana Maria Madan

Într-o conferință de presă la IPN, Vlad Bilețchi a spus că pe parcursul ultimilor ani s-au făcut mai multe solicitări, pe lângă Guvern și Primărie, de a studia cum s-a întâmplat ca cimitirul să ajungă în paragină. Potrivit lui, jumătate din cimitir este vândut ilegal și nu figurează pe lista monumentelor de stat și nici pe lista cimitirelor de stat.

„Deși Moldova este parte a unui tratat bilateral cu România care prevede îngrijirea, restabilirea și nepermiterea distrugerii a astfel de obiective, Moldova nu-și onorează obligațiile”, susține Vlad Bilețchi, remarcând că este vorba nu doar despre soldați români, dar și de alte etnii, care nu-și mai găsesc somnul de veci în liniște.

Președintele organizației „Unirea-ODIP” spune că statul Republica Moldova trebuie și ar putea recupera partea de cimitir care a ajuns în proprietate privată dacă anulează contractul de vânzare-cumpărare sau dă la schimb un alt loc de pământ în aceeași regiune și cu aceeași valoare cadastrală.

Veaceslav Verlan, unul din liderii Comitetului pentru salvarea Cimitirului Eroilor Români, asociație care s-a angajat să participe la salubrizarea cimitirului, susține că în 2007, când a fost privatizată acea parte de teren, deja era în vigoare Legea cu privire la cimitire, care interzice acest lucru.

Pavel Vintilă, liderul mișcării national-creștine „Noua Dreaptă”, a îndemnat societatea civilă să se implice în demersurile de restabilire a Cimitirului Eroilor Români. „Soldații merită să aibă respectul cuvenit din partea statului Republica Moldova”, a mai spus acesta.

Cu prilejul Zilei Armatei Române, Comitetul pentru salvarea Cimitirului Eroilor Români planifică organizarea, în data de 20 octombrie, începând cu ora 10.30, o acțiune de salubrizare a cimitirului, la care sunt așteptați să se implice toți doritorii.